Aşa îşi intitulează Inpolitics un articol de astăzi care arată câteva coincidenţe în declaraţiile publice făcute de Alina Gorghiu şi Raluca Turcan, care lasă de înţeles faptul că președintele Klaus Iohannis nu e fan chiar atât de înrăit al Laurei Kovesi și nu ar ezita, la o adică, să discute pe marginea demiterii ei dacă i se va oferi un motiv credibli.
Cele două declarații făcute la postul de radio RFI, seamănă atât de izbitor încât e greu de crezut că la mijloc e o coincidență.
Există trei sunt elementele comune ale declarațiilor femeilor lui Iohannis:
1) Lupta anticorupție a fost personalizată execesiv, nu depinde de persoana Laurei Kovesi, ci de întreaga instituție. 2) În interiorul DNA au apărut probleme destul de serioase, iar Laura Kovesi nu a avut capacitatea de a mangeria situația, astfel că instituția a intrat în pierdere de eficiență și de credibilitate 3) Nici CSM nu s-a implicat suficient de autoritar în rezolvarea problemelor de la DNA, dar e timpul să o facă, acum.
Iată declarațiile Alinei Gorghiu din 4 iulie
”Lupta anticorupție din România nu stă în Laura Codruța Kovesi(sublinierile ne aparțin). O spune la RFI senatorul liberal Alina Gorghiu în contextul verificărilor pe care Inspecția Judiciară a CSM le face la DNA. Liberalii susțin că o evaluare corectă a instituției trebuie să reflecte atât realizările cât și eșecurile managementului. Senatorul liberal de Timiș Alina Gorghiu crede că în România, în general, se comite un păcat personalizând excesiv. De aceea spune că “lupta anticorupție nu stă într-un singur nume, nu stă în Laura Codruța Kovesi ca persoană, stă într-o legislație bine structurată, stă într-un corp de magistrați integri și profesioniști, stă în instituții sănătoase și puternice. În opinia PNL, un control de fond la o instituție anticorupție nu are de ce să strice. Un control nu are cum să ignore realizările instituției. Și, de asemenea, un lucru care trebuie să se întâmple în urma acestor activități demarate de Inspecția Judiciară este să corecteze ceea ce nu s-a făcut corect în instituție“, declară Alina Gorghiu. Reprezentanta PNL admite însă că există “o presiune incredibilă la adresa DNA din partea unei anumite nișe a politicii direct interesate în șubrezirea credibilității DNA””.
Declarațiile de azi ale Ralucăi Turcan:
Raluca Turcan consideră că “instituţiile din justiţie trebuie să fie credibile. Această credibilitate este dată de performanţa oamenilor în instituţiile respective şi de pregătirea lor. De aceea, în momentul în care apar scandaluri, cel mai sănătos pentru cei care sunt în afară şi au nevoie de funcţionarea corectă a acestei instituţii este să se autoregleze, să-şi sancţioneze singuri, din interior, abuzurile, derapajele. De aceea, m-aş fi aşteptat ca în decursul timpului, Inspecţia Judiciară, CSM-ul să ia mult mai mult atitudine şi să prevină astfel de conflicte care au apărut în interiorul DNA-ului şi care fac rău instituţiei”.
În opinia sa, “asistăm la un asalt înfiorător al unor oameni suspectaţi de corupţie la adresa instituţiilor din justiţie şi atenţie, nu spun la adresa unui singur om. Or acest fenomen este unul foarte îngrijorător. România are nevoie, pentru a fi partener egal în ochii celor din afara ţării şi de la care avem multiple avantaje, să aibă instituţii solide, funcţionale şi care să-şi facă datoria, să respecte legea, să-şi desfăşoare activitatea pentru cetăţeanul de rând din această ţară”. (B.T.I.), titrează inpolitics.ro