Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 35/1997 referitoare la organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea, potrivit Administrației Prezidențiale.
În luna octombrie, Camera Deputaţilor a admis parţial cererea de reexaminare a șefului statului cu privire la Legea în cauză, stabilind că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale şi se impozitează potrivit legii.
În situaţia în care în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată, conform Legii promulgate de Klaus Iohannis.
„Pensiile de serviciu ale adjuncţilor Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia brută lunară a adjuncţilor Avocatului Poporului în activitate. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, adjunctul Avocatului Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată”, prevede actul normativ.
Funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.
Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, adoptată de Parlament, datează din 2016 și a fost propusa de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, și colegul său din PSD, Marian Neacșu.
Tot joi, șeful statului a semnat decretele pentru promulgarea altor trei legi:
- Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 68/2015 pentru aprobarea unor măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor;
- Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 8/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul "Cooperare teritorială europeană", în perioada 2014 - 2020;
- Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 27/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020.
De asemenea, Klaus Iohannis a sesizat, joi, Curtea Constituţionale a României (CCR) asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, motivând că a fost adoptată de Parlament cu încălcarea Constituţiei, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.