Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că economia României îşi revine, dar „finanţele publice au rămas puţin în urmă”.
Klaus Iohannis a explicat care e singura problemă a bugetului național și a explicat cum a gândit mecanismul de finanțare a domeniilor aflate în dificultate din cauza pandemiei.
„Revenirea în 'V' este o realitate, este demonstrată de toate statisticile şi este un lucru extrem de îmbucurător pentru noi. Însă, despre ce vorbim aici, când avem deficit. Economia şi-a revenit, dar noi nu vrem să ştrangulăm această revenire, dimpotrivă, vrem să încurajăm economia să crească mai mult şi mai repede. Exact pentru acest obiectiv au fost tot amânate anumite plăţi care trebuiau făcute la bugetul de stat, şi, pe de altă parte, au fost construite programe de sprijin pentru diferite sectoare. În condiţiile revenirii economiei, noi totuşi am permis firmelor să nu-şi plătească acum, repede, toate dările.
Deci, banii la buget nu s-au încasat, pe de altă parte este evident că aceste programe absolut necesare de sprijin, în diferitele sectoare ale economiei, se fac cu bani care se cheltuie tot de la buget. Economia îşi revine, dar finanţele publice au rămas puţin în urmă şi pentru a putea onora toate plăţile - salarii, pensii, programe de sprijin în economie - este nevoie de bani şi această nevoie de bani a crescut un pic, trebuie să recunoaştem, deficitul, dar sunt bani bine investiţi”, a spus Iohannis, după vizita la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, efectuată împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei, Monica Anisie şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.