Ministrul Apărării Naționale este decis să meargă mai departe cu procesul legat de numirea șefului SMAp, mai ales că președintele Iohannis nu a răspuns la scrisoarea de mediere a conflictului.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, la Bistriţa, că scrisoarea pe care a trimis-o la începutul lunii februarie către preşedintele României, Klaus Iohannis, prin care a cerut o rezolvare amiabilă a conflictului privind numirea şefului de Stat Major al Apărării, a rămas fără răspuns, dar a precizat că structura militară nu este afectată, în acest moment.
"Da, am trimis (o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis - n.r.), pentru că este un aspect care ţine până la urmă de o cooperare şi de o colaborare corectă instituţională, care ar fi trebuit să aibă loc mai demult. Răspunsul nu a venit în acest moment. Vom merge mai departe cu acest proces, din păcate, al Ministerului Apărării Naţionale, trecând acel decret, dar structura militară nu suferă în acest moment, pentru că avem atribuţii date locţiitorului şefului Statului Major al Apărării, care merge foarte bine", a spus Gabriel Leş.
Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea CCR în procesul în care MApN cere anularea decretului de prelungire a mandatului al lui Nicolae Ciucă de şef al Statului Major al Apărării. Concret, instanţa cere CCR să analizeze un articol din legea organizării MApN ce vizează numirea în această funcţie.
Sesizarea a fost invocată din oficiu de către judecătorul care se ocupă de acest caz, Silviu Barbu, la un termen anterior al procesului, făcând trimitere la mai multe articole din Constituţie privind la rolul şi atribuţiile preşedintelui (art. 80, 92, 94, 100), raportul şefului statului cu Guvernul, dar şi textele constituţionale privind forţele armate şi CSAT.
"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, invocată din oficiu. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 39 alin. 5 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Prorogă dezbaterile şi pronunţarea asupra celorlalte excepţii ridicate de părţi în cursul judecăţii pentru următorul termen de judecată. Fixează termen pentru continuarea judecăţii asupra fondului cauzei la data de 12 martie 2019, ora 14,00. Definitivă", se arată în decizia instanţei.
Art. 39, alin (5) prevede: "Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei".
MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect: "anulare act administrativ + suspendare decizia nr. 1.331/28.12.2018", transmiet Agerpres. Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.