Președintele Klaus Iohannis, prezent marți la conferința anuală tradițională a CDU în Bavaria, a criticat relevanța politicii externe scăzute a Uniunii Europene și a cerut ca statele est-europene să fie incluse mai mult în acest proces.
Președintele Klasu Iohannis a declarat că influența politicii externe a Uniunii nu are greutate comparabilă cu forța economică a construcției europene.
„În ceea ce privește politica externă a UE, Uniunea de fapt menționează un subiect de care sunt foarte interesat: Uniunea Europeană ca o zonă economică puternică. Suntem cea mai mare zonă economică din lume, dar dacă ne comparăm puterea economică cu influența noastră în domeniul politicii externe, este destul de evident că vocea politicii noastre externe nu are o greutate comparabilă cu puterea economică. Și cred că trebuie să lucrăm serios în această privință, pentru a deveni mai puternici. Uniunea Europeană, în acest moment, din punctul meu de vedere, este de departe nu atât de relevantă în materie de politică externă așa cum ar trebui să fie sau așa cum ar putea să fie. Consider că încă mai avem foarte mult de recuperat, iar criza curentă din Orientul Mijlociu ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru noi să acționăm unitar și să avem o voce mai puternică.”, a declarat Klaus Iohannis.
Fiind întrebat dacă situația din Orientul Mijlociu are o implicație specială pentru România, președintele a declarat:
„Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști. Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă”.
Sursa foto: presidency.ro