IOHANNIS ÎNTOARCE IAR LEGILE JUSTIȚIEI. Dragnea nu vrea, Tăriceanu vine cu o idee nouă

Președintele Klaus Iohannis a cerut, ieri, la consultările pe care le-a avut cu partidele politice, reluarea procesului legislativ în privința legilor Justiției.

Klaus Iohannis, înainte de a-i primi la Cotroceni pe liderii partidelor politice, a explicat care este scopul acestei întâlniri. „Este clar că obiectivul meu este să obținem un consens pentru reluarea ciclului legislativ. În primul rând, este nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile Justiției”, a afirmat șeful statului. Președintele a susținut că își menține poziția de mediator în sociatate și nu dorește pact cu PSD sau ALDE.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu este nevoie de o reluare a procesului legislativ în privința legilor Justiției. Dragnea i-a lăsat președintelui zece reguli pe care să le respecte atunci când vine vorba de corectitudinea din sistemul de Justiție din România și un set de șapte întrebări.

 

Consens și un posibil tehnocrat

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că este nevoie de un consens pe modificările legilor Justiției, având în vedere recomandările Comisiei de la Veneția și nu exclude ideea unui tehnocrat la conducerea Ministerului Justiției. „Dacă Justiția nu revine la normalitate trebuie să acceptăm ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu, astfel încât să scoatem Justiția de sub orice formă de ingerință politică”, a declarat Tăriceanu.

Ludovic Orban, președintele PNL, s-a prezentat la Cotroceni cu o declaraţie-angajament în privinţa legilor Justiţiei. La consultările cu Iohannis au fost și reprezentanții PMP, USR, UDMR și Grupul minorităților.

 

Schimbarea lui Tudorel Toader, o discuție fără sfârșit

Liviu Dragnea a declarat, ieri, că i-a rugat pe colegii de Coaliție să nu mai discute în spațiul public despre schimbarea lui Tudorel Toader. „A apărut din senin din partea colegilor de la ALDE ideea că trebuie menținut în guvern. Am fost mirați și i-am rugat să nu mai aibă intervenții despre domnul Toader pentru a nu crea o problemă acolo unde nu este. Rugămințile nu au fost ascultate și iar s-au produs aceste informații că domnul Toader trebuie menținut, deci înseamnă că se inventează o problemă”, a spus liderul PSD.

Ieșirea lui Liviu Dragnea vine după ce, marți seara, Tăriceanu a făcut declarații despre Toader. „Nu pot să fac zi de zi declarații de susținere. Am declarat, fără echivoc, că se bucură de susținerea noastră, că e un ministru foarte bun. Nu am mai avut în ultimii ani un astfel de ministru, a avut curaj, determinare. Dezmint categoric că nu îl mai susțin pe Tudorel Toader. El nu poate fi responsabil pentru modificările făcute de Parlament la legile justiției.”, a declarat președintele ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a revenit la rându-i, ieri, asupra subiectului declarat tabu chiar de șeful ei de partid, dar declarația ei a fost ambiguă, nu a spus clar dacă ministrul Justiției va fi pe lista remaniaților. „Nu e vorba de cât sunt eu de mulțumită sau nemulțumită, e vorba de sarcinile pe care le-a avut de îndeplinit ca ministru al Justiției. Voi analiza foaia de parcurs și pe urmă voi expune în CEx și vom lua o decizie”, a declarat premierul.

 

Magistrații se tem de noua secție

În acest timp, sistemul de Justiție este zguduit de informații noi legate de magistrați, de dosarele pe care le au și de plecări din posturi. Procurorul General Augustin Lazăr a declarat că 1400 de dosare ale magistraților vor ajunge la nou înființata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Aici lucrează inclusiv Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader la şefia DNA şi care a primit un aviz negativ de la CSM.

Magistrații spun că sunt îngroziți de funcționarea acesteii secții. „Vă mărturisesc că foarte mulţi colegi dintre cei cu care am discutat nu se simt confortabil în această poziţie de a avea o secţie care să-i verifice doar pe ei, din perspectivă penală şi din câte cunosc, sper să nu mă înşel, nu există similitudine în Europa, în ţările civilizate, de acest tip, nu există secţii speciale pentru magistraţi”, a declarat Bogdan Mateescu, membru CSM.