Klaus Iohannis a promulgat joi legea care modifică Ordonanța de Urgență privind indemnizația pentru creșterea copiilor.  

Actul normativ a fost adoptat, în 3 aprilie, de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Obiectul de reglementare al legii îl reprezintă modificarea şi completarea OUG 111/2010, în sensul acordării indemnizației lunare pentru creșterea copilului în cuantumul primit anterior, în cazul în care persoana intră în concediul pentru creșterea următorului copil înainte de 12 luni de la împlinirea de către primul copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizației mai mic decât cel primit anterior, dar şi al exonerării de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizației pentru creșterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislația fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut.

„În situația în care persoana, care a beneficiat de concediu şi indemnizație pentru creșterea copilului, naște unul sau mai mulți copii sau se află într-o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației conform art. 2 alin. (2) rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă îndemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior", prevede textul de lege, informează agerpres.ro

O altă prevedere arată că, prin excepție, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în situația în care realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației.

„Nu se consideră culpă a persoanei, în sensul prevederilor alin. (3), redeclararea veniturilor pentru care persoana îndreptățită şi-a îndeplinit obligațiile fiscale prevăzute de lege", mai prevede textul. 

 

Te-ar putea interesa și: