Alegerile locale reprezintă baza de pornire pentru parlamentare, astfel că există un interes major, pe scena politică, pentru modificarea sau menținerea actualului sistem electoral. În acest context, alegerea primarilor în două tururi şi desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni este o altă temă care suscită atenția publicului.
Președintele Iohannis s-a pronunțat în favoarea proiectului, precizând că şi PNL doreşte același lucru. În opinia sa, liberalii vor trebui să caute soluţii pentru promovarea modificărilor legislative în acest sens.
„Este evident că în continuare Guvernul şi PNL, care dă Guvernul, vor căuta cele mai bune soluţii pentru a promova o legislaţie sau pentru a accepta o legislaţie de acest tip de modificare. Am discutat aceste lucruri doar de principiu, de asta vă spun că PNL doreşte alegerea primarilor în două tururi, însă cum se va ajunge practic acolo încă nu a fost definitivat“, a spus Klaus Iohannis.
PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România s-au pus de acord în legătură cu alegerea primarilor în două tururi și, cel puțin teoretic, ar trebui să strângă voturile necesare pentru a trece un asemenea proiect de lege prin Parlament. Aceste partide vor avea de câștigat dacă primarii vor fi aleși în două tururi deoarece au șanse mai mari să câștige în runda secundă, coalizându-se.
De partea cealaltă, PSD și UDMR sunt partidele care se opun cu vehemență, susținând menținerea actualului sistem electoral, cu alegeri într-un singur tur. Pentru PSD, care tocmai și-a stabilit o conducere formată din principalii lideri ai organizațiilor locale, promovarea sau respingerea unui asemenea proiect în Parlament devine o chestiune de viață și de moarte politică. Partidul se bazează, în principal, pe voturile aduse de primarii și președinții de consilii județene, iar schimbarea sistemului de vot ar duce la izolarea și înfrângerea candidaților săi în turul 2.
Trei proiecte sunt în dezbatere parlamentară
La acest moment există în dezbatere parlamentară mai multe proiecte de modificare a legii electorale, initiate de PNL, PMP și USR. Dintre acestea, mai avansat este cel inițiat de PMP, care a fost adoptat tacit la Senat și urmează să intre în procedură de dezbatere la Camera Deputaților.
„Este un proiect la care PMP ţine enorm şi, de altfel, sunt 3 proiecte de lege în Parlament la această oră, iar proiectul propus de PMP a fost adoptat de Senat tacit, deci există şanse mari ca acest lucru să se realizeze, ne-a asigurat de sprijinul PNL în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect şi adoptarea lui în Parlament", a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.
Dar, cu toate că, pe hârtie, partidele care doresc modificarea legii dețin majoritatea în Camera Deputaților, lucru probat la învestirea Guvernului Orban, n-ar fi deloc exclus ca legea să pice la vot, având în vedere opoziția PSD și a UDMR.