Klaus Iohannis a făcut un apel către majoritatea aflată la Putere să vină lângă el și să garanteze securitatea naţională și statul de drept
Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară că a semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Florian Coldea - eliberarea din funcţie a acestuia și trecerea sa în rezervă. (Citiți mai multe detalii AICI).
„Este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în sistemul de securitate naţională”, a punctat Iohannis.
Pentru ca serviciile secrete și politicienii să-și facă treaba bine, este importantă trasarea „a cel puţin două linii roșii”, a susținut președintele. „Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. A doua linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună”, a susținut Iohannis. Potrivit președintelui, pentru ca serviciile secrete să fie puternice și politicienii liniștiţi și mulţumiţi, este nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent.
Test de maturitate
El a subliniat că nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizând că pentru acest lucru este nevoie de „negocieri puternice” între Putere și Opoziţie. Noua majoritate parlamentară trebuie să dea dovadă de maturitate în abordarea legislaţiei din domeniul securităţii naţionale și al legilor justiţiei, a mai spus președintele. „Deocamdată, noua majoritate nu a făcut nimic. Și-au impus câţiva șefi de comisii, și-au votat câteva promisiuni populiste din campanie. Dar asta a fost ușor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi?! Sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una și care va veni lângă președinte pentru ca, împreună, să garanteze securitatea naţională, statul de drept și împreună să dovedim că România este sigură pentru cetăţenii ei și este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni?!”, a întrebat Iohannis, precizând că preferă a doua variantă.