Noii miniștri ai Justiției, Fondurilor Europene și Românilor de Pretutindeni au depus, ieri, la ora 17.00, jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care Ana Birchall a fost numită ministru al Justiției, Roxana Mînzatu în fruntea Fondurilor Europene și Natalia Intotero pentru portofoliul dedicat Românilor de Pretutindeni.
Ca să îl închidă pe Iohannis
Printre motivele repetatelor refuzuri primite de către PSD-ALDE, din partea șefului statului, s-a numărat inclusiv lipsa experienței evocată de Iohannis pentru ministerele respective. Premierul Viorica Dăncilă și-a schimbat strategia și a numit-o pe Ana Birchall în fruntea Ministerului Justiției, care a asigurat interimatul după demisia lui Tudorel Toader și a mai făcut acest lucru și în Guvernul Grindeanu, între 9 și 23 februarie 2017. Actuala responsabilă în Executiv de implementarea parteneriatelor strategice ale României, Birchall are studii consistente în drept, printre care și un doctorat la Yale Law School din SUA.
Aceeași strategie cu Mînzatuși Intotero
Prim-ministrul a mers pe aceeași tactică și la numirea Roxanei Mînzatu. Deputata PSD a ocupat, în 2015, funcţia de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi a devenit, ulterior, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. De asemenea, potrivit CV-ului ei, Mînzatu a lucrat și în calitate de consultant în domeniu, și ca manager de proiecte.
Revenire pentru românii de pretutindeni
În cazul Nataliei Intotero este vorba despre revenirea la portofoliul pe care l-a deținut înainte de alegerile europarlamentare. Ea și-a dat demisia din fruntea Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru că a candidat pe lista PSD, ocupând a unsprezecea poziție, insuficientă, însă, pentru a obține un mandat în Parlamentul European.