Iohannis se încălzește pentru prezidențiale

Șeful statului profi tă de degringolada din PSD și își întărește alura de președinte prin exerciții de imagine în zone sensibile

După vizita făcută ieri în județele Harghita și Covasna, președintele Klaus Iohannis nu a ezitat să apostrofeze răzgândirile în serie ale guvernului PSD-ALDE, în privința măsurilor economice. „Dacă se introduc în discuţia publică de către o coaliţie care are majoritate în Parlament noţiuni noi, care într- o zi sunt promovate şi în altă zi sunt retrase, este o eroare politică gravă”, a catalogat șeful statului demersul guvernării. De asemenea, PSD a devenit ținta ironiilor lui Iohannis: „le-aș recomanda pesediștilor cu foarte multă căldură să meargă acasă, să judece un pic propriul program și când știu ce vor să vină în fața nației și să spună acest lucru”.

Schimb de steaguri

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit lui Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc, pe care a trecut atât data la care șeful statului a câştigat alegerile, cât şi data vizitei de ieri.

Iohannis a urmărit, zâmbind, cum Kalman a scos steagul şi l-a întins, iar apoi l-a oferit consilierilor preşedintelui, după care s-a ridicat și, cerând de la consilier un alt pachet, din care a scos un steag al României, l-a desfălurat, la rândul său, pe scenă și apoi i l-a oferit primarului. Un moment pregătit cu grijă de consilierii lui Iohannis.

„.Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României vă las cadou în amintire, tricolorul nostru, al tuturor”, a apăsat Iohannis cuvintele.

I-au cântat imnul Ținutului Secuiesc

În debutul dezbaterii cu reprezentanții administrației publice locale din cele două județe, participanții au intonat imnul Ținutului Secuiesc. „Vă mulțumesc că miați cântat când am intrat. Aveți voci bune și puternice”, a spus Iohannis. Ulterior, el a recunoscut că nu s-a așteptat la această primire, dar „am luat-o ca pe un semn de respect”.

Fără autonomie pe criterii etnice

Șeful statului nu s-a sfiit să atingă și punctele nevralgice ale comunității maghiare, dar foarte atent să nu îi irite pe români. El a afirmat că descentralizarea este „obligatorie”, iar regionalizarea este „de dorit”, dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei. „Autonomia locală și regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european”, a punctat Klaus Iohannis.

Ortodocșii, introduși ulterior

În programul inițial anunțat de purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, era specificat că, în cadrul acestei vizite, Iohannis va vizita Complexul Monahal Șumuleu Ciuc și căminul „Sfântul Ștefan” din Miercurea Ciuc, ambele catolice. Traseul președintelui s-a modificat cu câteva ore înainte, astfel că a vizitat și Catedrala Episcopală ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc, unde s-a întâlnit cu episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan. Acesta i-a dăruit președintelui o icoană cu chipul lui Iisus Hristos, făcând în același timp un apel călduros pentru ca șeful statului să vegheze la păstrarea identității românești în zonă.

Imagine în stil american

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu onoruri militare la Centrul Administrativ „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, unde s-a întâlnit cu militari români, americani și englezi, prilej pentru un alt exercițiu de imagine. Cu ochelari de pilot, pantaloni albi casual sport și cămașă cu mânecă scurtă, tot albă, șeful statului a părut desprins din filmele de acțiune americane. Presa a comentat pe marginea look-ului președintelui, spunând că a descins ca în Top Gun la baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. Klaus Iohannis a început să ia lecții de golf, și chiar a jucat, de câteva ori, pe terenul din comuna Pianul de Jos, de lângă Sebeș. Președintele și-a cumpărat de la Cluj echipamentul necesar, unul profesionist, de top. Golful nu este un sport foarte popular în România, fiind apanajul politicienilor și magnaților din SUA.

Orban vânează funcția de premier

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că persoana pe care liberalii o vor desemna să candideze la funcţia de primministru în urma viitoarelor alegeri parlamentare trebuie să fie preşedintele partidului. Întrebat dacă îşi doreşte să devină prim-ministru după alegerile parlamentare din 2020, Ludovic Orban a răspuns: „În opinia mea, candidatul la funcția de premier trebuie să fie președintele partidului. Dacă voi fi președintele partidului și dacă voi câștiga împreună cu colegii mei din PNL alegerile parlamentare.”

Una dintre țintele politice, anunțată de Orban în campania pentru șefia partidului, a fost câștigarea următoarele alegeri prezidenţiale cu Klaus Iohannis în poziţia de candidat al PNL. „Obiectivul pe care mi-l voi fixa ca şi candidat la preşedinţia PNL va fi cel de câştigare a alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare din 2020.”, a spus el.