Președintele Bulgariei l-a asigurat pe Iohannis, la Sofia, că va sprijini inițiativa României privind o flotă permanentă a NATO în Marea Neagră. Iohannis a spus că România vrea doar securitate în regiune
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, intră pe ușa salonului oficial al aeroportului de la București. Are un aer de dandy, poartă ochelari negri de soare. Pleacă la Sofia, unde președintele Klaus Iohannis mai face o vizită externă. Acesta pleacă singur, Prima Doamnă a rămas la Sibiu, unde are treabă fiind sfârșit de an școlar.
- Ajuns la Sofia, în Piața Alexandru Nevski, garda de onoare s-a aliniat pentru primirea oficială. Se cântă imnul României, iar șeful statului român își duce automat mâna la inimă.
- Pe un podium, la umbră, președintele Bulgariei îi spune ceva de zor lui Iohannis, care dă din cap. Prin fața lor se defilează. Urmează depunerea unei coroane de garoafe roșii de către președintele nostru la Monumentul Soldatului Necunoscut. La final, președintele bulgar îl bate fericit pe spate pe Iohannis.
- În faţa Palatului Prezidenţial, Iohannis primește un Ordin cu eșarfă, președintele Bulgariei primește Steaua României.
- La ora 13.00 cei doi președinți ies la declarații. Președintele Bulgariei subliniază că românii au fost primii în clasamentul turiștilor în țara sa. Klaus Iohannis ia cuvântul. „Vreau să-i mulțumesc domnului Rosen, am zis corect?!”, spune șeful statului stârnind amuzament. Îi amintește apoi omologului său că a fost primul șef de stat care l-a vizitat la Cotroceni după ce a fost ales președinte.
- Cei doi președinți sunt întrebați dacă la Summitul NATO de la Varșovia, care va avea loc la începutul lunii viitoare, vor avea o poziție comună privind susținerea unei prezențe navale permanente în Marea Neagră. Rosen Plevneliev subliniază că Bulgaria va sprijini inițiativa creării unei structuri NATO în România, și că va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotației.
- „Noi nu dorim să revenim la Război Rece și noi nu dorim în niciun caz să atacăm pe cineva, dar noi dorim să fim în situația de a ne apăra și a dovedi că suntem aici, așa trebuie citită inițiativa navală în Marea Neagră și credem că este natural și corect ca la această inițiativă să participe țările riverane. România nu doar primește securitate, noi vrem să oferim la rândul nostru securitate în regiune.”, a spus Klaus Iohannis.
- Prima carte a preşedintelui Klaus Iohannis, intitulată „Pas cu pas” a fost tradusă de o jurnalistă şi în limba bulgară şi se vinde la Forumul oamenilor de afaceri româno-bulgar care are loc în Sofia.
- La finalul zilei, Iohannis s-a întâlnit la ambasadă cu românii din Bulgaria, în jur de 40 de oameni.