În febra declanșată de noua lege a salarizării unitare, președintele Klaus Iohannis va lăsa PSD să deconteze electoral orice nemulțumire populară pe care ar putea să o stârnească implementarea proiectului. Atitudinea lui Iohannis a fost intuită înca din luna aprilie de către fostul premier Victor Ponta, potrivit căruia totul face parte dintr-o nouă strategie prin care șeful statului încearcă să dărâme cabinetul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat recent că PSD răspunde integral de legea salarizării. „(...) este în programul de guvernare al PSD. PSD de la început a spus că vrea această lege, are majoritatea, controlează toate majorităţile din Parlament, are Guvernul. Este o lege pentru care răspunde integral şi definitiv iniţiatorul, recte PSD. Cred că este bine să nu uităm acest aspect", a spus Iohannis.
El a subliniat că nu va interveni pe lege, în contextul în care președintele are dreptul să ceară reexaminarea unei legi dacă apreciază că aceasta face rău societății.
„Aşteptarea să modific eu ceva la lege mi se pare puţin deplasată (....) că pe o lege asumată explicit, vocal şi clar de PSD trebuie să intervină altcineva mi se pare o aşteptare care este puţin exagerată", a afirmat şeful statului.
Într-un interviu acordat TVR1 la începutul lunii aprilie, fostul premier Victor Ponta a profețit faptul că președintele Klaus Iohannis pregătește o nouă strategie de răsturnare a guvernării PSD-iste. Explicația fostului premier este că Iohannis s-a grăbit în 2015 când a forțat, după incendiul din Colectiv, demisia Guvernului. Dacă ar fi lăsat PSD la guvernare după episodul Colectiv și nu s-ar fi grăbit să instaleze la Palatul Victoria un cabinet tehnocrat condus de Dacian Cioloș, PSD ar fi obținut la alegerile parlamentare cu aproape 10 la sută mai puține voturi și Iohannis ar fi avut acum instalat un Guvern de dreapta, a explicat Ponta.
Fostul premier a spus că Iohannis a învățat acum din greșelile sale și nu se mai grăbește să destabilizeze Guvernul Grindeanu. Noua tactică a lui Klaus Iohannis, potrivit lui Ponta, este să atragă public atenția asupra unor probleme de interes public, după care așteaptă ca PSD să facă o greșeală și el să iasă să declare triumfalist: “V-am spus eu!“.
Ponta consideră că un exemplu este bugetul României pe 2017: Klaus Iohannis a chemat Guvernul la raport la Cotroceni, s-a declarat îngrijorat de acesta, a avertizat că este riscant dar nu a încercat să-l blocheze.
Fostul premier s-a declarat convins în aprilie că Iohannis nu va retrimite Parlamentului legea salarizării pentru că va funcționa același scenariu: va critica legea, dar o va promulga și va aștepta să apară probleme în aplicarea ei pentru a ataca PSD.