Iohannis, la Forumul de afaceri România - Bulgaria: Numai prin respectarea legii putem susține economia de piață

Iohannis, la Forumul de afaceri România - Bulgaria: Numai prin respectarea legii putem susține economia de piață

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat, astăzi, Forumul de afaceri România – Bulgaria. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul președintele Klaus Iohannis și președintele Bulgariei, Rumen Radev.

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat, în deschiderea evenimentului, că „economiile României și Bulgariei au multe similitudini și sperăm ca împreună, și după întâlnirea de azi, să reușim să reorientăm economiile noastre și către alte piețe, nu numai ale Uniunii Europene. (...) Se cuvine să ne aplecăm foarte mult asupra proiectelor europene. Suntem consecvenți ideii că întreprinderile mici și mijlocii ca profil, din România și Bulgaria, s-au format ca sateliți ai marilor puteri și ține de noi ca proiecte gen interconectări de gaze – BRUA, sistematizarea Dunării să o facem navigabilă timp de 365 de zile pe an. Interconectările rutiere și feroviare pot aduce pe orizontală foarte multe întreprinderi mici și mijlocii”.

De asemenea, Daraban i-a mulțumit și l-a felicitat public pe președintele Klaus Iohannis pentru „imensul succes de politică externă pe care l-a avut în ultimele trei săptămâni. Domnule președinte, vă mulțumim oficial, public, deschiderile pe care ni le-ați creat ar fi trebuit să fie urmate de niște dezbateri publice în aceste zile. Din păcate, așa cum am spus, agenda nu ne-a permis să intervenim și să creăm aceste dezbateri.Nu este puțin lucru ca în trei săptămâni să te întâlnești cu trei mari lideri ai planetei care, împreună, gestionează fix o treime din PIB-ul acesteia”.

Evoluții comerciale

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre evoluţia relaţiilor comerciale dintre România și Bulgaria, dar şi despre îmbunătățirile care ar trebui făcute în acest domeniu.

„Valoarea totală a schimburilor noastre comerciale s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creştere medie anuală de peste 7%. În continuarea acestui trend pozitiv, în primele luni ale anului curent schimburile comerciale au crescut cu aproape 12% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce creează aşteptări ca anul 2017 să consemneze un nou record”, a spus el.

Preşedintele a adăugat că aceste evoluţii pozitive trebuie susţinute „prin identificarea de noi oportunităţi economice” care să apropie şi mai mult cele două state, „prin cooperări în domenii de vârf, cât mai inovatoare”.

Iohannis a subliniat importanța atragerii „de investiţii bulgare în România şi stimularea firmelor româneşti interesate să investească în Bulgaria”.

El a mai spus că un interes deosebit pot să prezinte turismul, construcţiile, dar şi sectorul metalurgiei şi subansamblelor pentru industria auto.

„În acelaşi timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanţele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producţiei”, a completat şeful statului.

Acesta a vorbit şi despre colaborarea în domeniul turismului amintind că, în prezent, circa un milion de turişti români vizitează anual Bulgaria şi aproape jumătate de milion de turişti bulgari vizitează România. „Ne dorim să extindem această dimensiune prin proiecte comune, inclusiv privind turismul cultural şi proiecte destinate pieţelor terţe, din zone mai îndepărtate geografic”, a punctat Iohannis.

„Salut inaugurarea, în 2016, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse. Totodată, România acordă o importanţă deosebită gazoductului BRUA. Suntem convinşi că, prin consecvenţă şi determinare din partea tuturor partenerilor naţionali şi comerciali, BRUA va spori importanţa ţărilor noastre pe harta energetică a Europei", a afirmat Klaus Iohannis.

El a mai spus că „modernizarea porturilor dunărene, asigurarea condiţiilor de navigabilitate şi dezvoltarea transportului fluvial, construirea de noi poduri rutiere sunt doar câteva proiecte care pot face din Dunăre - şi o spun cu atât mai apăsat astăzi, 29 iunie, de Ziua Internaţională a Dunării - o veritabilă sursă de prosperitate pentru economiile noastre”.

„Cooperarea regională va fi mai puternică atunci când infrastructura, atât cea rutieră, cât şi cea feroviară şi fluvială, va facilita mai mult şi mai bine circulaţia persoanelor şi a mărfurilor între ţările noastre. Pentru asta, autorităţile din ambele state trebuie să identifice soluţii concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră”, a precizat Iohannis.

În final, şeful statului a subliniat că „mediul de afaceri din ţările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar şi adaptat spaţiului economic în care îşi desfăşoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci şi o stare de spirit, instituţii puternice, legi stabile şi predictibile, toleranţă zero faţă de corupţie. Numai aşa putem susţine în mod durabil investiţiile, antreprenoriatul şi economia de piaţă”.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a subliniat, în cadrul aceluiași eveniment, că între cele două țări există un mare fluviu european care nu trebuie să le separe, ci să le unească.

„Cetăţenii noştri trebuie să aibă condiţii mult mai bune, pentru o conectare mai bună şi în ce priveşte infrastructura şi în toate sferele care se referă la relaţiile noastre bilaterale. Între noi există un mare fluviu european care nu trebuie să ne separe, ci să ne unească”, a precizat Radev.

Preşedintele bulgar a afirmat că a abordat problema infrastructurii cu omologul său român.

Sprijin pentru Guverne

„Am căzut de acord să sprijinim cu orice putem guvernele noastre astfel încât să accelerăm toate aceste proiecte de infrastructură şi perfecţionarea infrastructurii aferente în construirea de noi poduri. (...) Vor da posibilitatea cetăţenilor noştri şi mediilor de afaceri să intensifice relaţiile”, a adăugat el.

El a vorbit şi despre evoluţia economică a ţării sale. „În ultimii ani, Bulgaria înregistrează o creştere considerabilă a PIB-ului, peste media europeană, 3,4%. (...) Noi aici în România avem o prezenţă economică considerabilă”, a punctat Rumen Radev.

Acesta a subliniat că există un „potenţial uriaş” în privința colaborării Bulgaria - România.

Forumul de afaceri se centrează pe discuțiile de tip Business-to-Business, în contextul în care delegația oficială bulgară va cuprinde și o componentă economică de aproximativ 30 de companii din diverse domenii. Totodată, vor fi prezentări ale mediilor de afaceri din cele două state vecine, susținute de reprezentanți ai Invest Romania și Invest Bulgaria, potrivit unui comunicat de presă. 

La finalul evenimentului, președintele bulgar, Rumen Radev, va semna în Cartea de Onoare a Camerei de Comerț și Industrie a României.