Președintele României a declarat, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privința migranților și a spus că România este dispusă să trimită mai mulți experți în zonă.
Klaus Iohannis a preciazat că problema migranților din Marea Mediterană a fost principala temă de discuție a Consiliului European.
"În intervenția pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidarității cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, țări riverane Mării Negre, am arătat importanța și necesitatea creșterii bugetului Frontex pentru acțiunile din zonă și faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă", a declarat Iohannis, după Consiliul European.
Președintele Iohannis a mai precizat că, după mai multe ore de discuții, Consiliul European a agreat un document pus la dispoziția publicului și care se axează pe întărirea prezenței în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migrație ilegală și pe întărirea internă a solidarității și responsabilității în UE.
Șeful statului a declarat că oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislație europeană în materie și a arătat că este nevoie, prin acțiuni voluntare ale statelor membre, să se găsească soluții atât pentru relocare, cât și pentru reașezarea migranților care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.