X

Iohannis discută cu Trump despre vizele românilor pentru America și creșterea efectivelor de militari

Autor: Cora Muntean / Data publicarii: 14-08-2019 00:08

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele Donald Trump la începutul săptămânii viitoare. Pe agenda celor doi șefi de stat există mai multe puncte de discuții „sensibile și importante”, așa cum le-a catalogat președintele României: securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

Klaus Iohannis va face o vizită la Casa Albă la invitația omologului său american în 19 și 20 august.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, a declarat, ieri, Iohannis. Președintele a avut un ton conciliant la adresa Guvernului și a afirmat că există disponibilitate pentru repara „anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”. A făcut referire la Ordonanţa de Urgenţă 114 şi Legea offshore. În ceea ce privește exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, Iohannis a spus că Exxon Mobil, companie americană, vrea să rămână în proiect.

În ceea ce privește chestiunea vizelor, Iohannis a anunțat că va fi foarte ferm. Nu în ultimul rând, președintele va discuta cu Trump despre efectivele de militari americani din România și despre faptul că țara noastră are posibilitatea de a găzdui mai multe trupe.

Șeful statului va reitera invitația ca președintele american să viziteze România. Iohannis nu va avea întâlniri cu comunitățile de români.

Categories: Politica
Tags: iohannistrump