Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, cu referire la arhiva SIPA, că i se pare interesant cum „astfel de ciorbe reîncălzite”, reapar în spațiul public în „anumite momente politice”. Șeful statului i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să clarifice situația.
"Această arhivă SIPA a ajuns, prin lipsa de informaţii în spaţiul public, un mare secret naţional, ceea ce nu cred că este. Ministrul Justiţiei trebuie să facă tot ce poate, transparent şi tranşant, ca să clarifice această chestiune: dacă se poate desecretiza sau nu, ce anume conţine acestă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri şi aşa mai departe. Este interesant de urmărit cum apar astfel de ciorbe reîncălzite în spaţiul public la anumite momente politice şi, dintr-o dată, unii devin amnezici, alţii tac, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că este o tema care trebuie să rămână mult în spaţiul public. Aştept concluziile de la minister", a spus Iohannis, la Cotroceni, citat de Agerpres.
Întrebat de jurnaliști dacă problema ar putea fi dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele Klaus Iohannis a răspuns: "Am solicitat şi colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, ca să vedem dacă CSAT are ce discuta în acestă chestiune sau nu. Oricum, ar trebui clarificată chestiunea. CSAT, la noi în ţară, este folosit pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are domeniul de care se ocupă, care este securitatea naţională. Nu pot să vă spun, aşa pe nepusă masă, dacă s-a trimis un raport, dar se poate verifica. Ministrul Justiţiei trebuie să vină cu clarificarea. Iar dacă ministrul Justiţiei consideră că trebuie să primească un aviz sau o opinie de la CSAT, se va adresa CSAT."
Șeful statului a ținut să precizeze că nu a discutat cu Tudorel Toader și că ia în calcul şi propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care afirma zilele trecute că arhiva SIPA ar trebui distrusă.
"Dacă sunt date fără valoare, e şi asta o soluţie, să fie arhiva topită", a explicat președintele României.
Tăriceanu consideră că arhiva SIPA ar trebui distrusă, pentru a nu mai exista niciun fel de "instrument de şantaj" la adresa unor judecători şi procurori aflaţi în activitate.
"Această arhivă SIPA pur şi simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel ca să nu mai existe niciun fel de instrument de şantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieşit la pensie de când e arhiva, nu ştim, dar ceilalţi, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această ameninţare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viaţă privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor", a afirmat, ieri, Tăriceanu la postul B1TV.