Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat azi că Ziua Naţională a Italiei este un prilej de sărbătoare şi pentru numeroşi români şi a anunţat o apropiată vizită în România a omologului său italian, Sergio Mattarella.
El a subliniat că relaţia bilaterală dintre cele două ţări este definită de cele două comunităţi - română şi italiană.
"Sunt sigur că am asentimentul concetăţenilor noştri atunci când afirm că Ziua Naţională a Italiei este un prilej de sărbătoare şi pentru numeroşii români care trăiesc în ţara dumneavoastră. Prezenţa unei largi comunităţi româneşti în Italia este şi expresia legăturilor de prietenie, a parteneriatului şi a respectului reciproc dintre România şi Italia. Faptul că un număr atât de mare de români au ales să trăiască şi să muncească în Italia este, în sine, o reconfirmare a relaţiei speciale pe care o împărtăşim şi o legătură puternică între popoarele noastre", a afirmat şeful statului, la recepţia oferită de Ambasada Italiei de Ziua naţională a acestei ţări.
Iohannis a subliniat că dialogul politic cu Italia a atins un nivel excepţional în ultima perioadă.
"Legăturile istorice solide şi îndelungata tradiţie de prietenie şi cooperare dintre România şi Italia au căpătat o nouă şi semnificativă expresie prin realizarea, acum aproape două decenii, a Parteneriatului strategic consolidat dintre cele două ţări. Acest fapt a contribuit la evoluţia neîntreruptă a colaborării în toate domeniile - în plan economic, în plan internaţional şi, mai ales, în ceea ce priveşte dialogul politic dintre ţările noastre, care a atins în ultima perioada un nivel excepţional", a afirmat el.
Şeful statului a amintit de cele două vizite ale sale de anul trecut de la Roma şi Milano, care au vizat dezvoltarea colaborării româno-italiene.
"Am ferma convingere că apropiata vizită în România a preşedintelui Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, va reprezenta o continuare şi o aprofundare a acestui dialog", a spus Iohannis.
În opinia acestuia, este nevoie de consolidarea şi intensificarea cooperării economice dintre România şi Italia. El a arătat că deja companiile italiene constituie o prezenţă dinamică în ţara noastră, iar contribuţia întreprinzătorilor italieni este una importantă pentru dezvoltarea României.
De asemenea, şeful statului a menţionat că Italia este al doilea partener comercial al României şi ocupă primul loc în topul investitorilor străini, prin raportare la numărul de firme înregistrate.
"Este obiectivul nostru comun ca firmele italiene să joace un rol mai important în evoluţia economiei româneşti, prin anvergura şi efectul de antrenare a proiectelor dezvoltate. Există un interes crescut al firmelor italiene de a investi în România şi este misiunea noastră să oferim oportunităţi pentru ca acest interes să continue", a spus Iohannis.
Potrivit acestuia, relaţia dintre România şi Italia va rămâne una privilegiată.
"Şi în plan european România şi Italia au obiective şi abordări comune şi un dialog solid. Obiectivele noastre fundamentale rezidă într-o Uniune mai puternică, mai unită şi mai competitivă, bazată pe respectarea drepturilor şi valorilor fundamentale, care trebuie reafirmate cu atât mai mult în contextul numeroaselor provocări actuale, interne sau externe, cu care se confruntă Uniunea. Susţinem împreună obiectivul de consolidare a construcţiei europene, de revigorare a spiritului european şi de recâştigare a încrederii cetăţenilor în proiectul european. Trebuie să promovăm coerent şi ferm punctele forte ale acestuia şi să reflectăm împreună la următorii săi paşi. Astfel, România şi Italia susţin împreună o serie de iniţiative destinate realizării unei integrări europene sporite", a adăugat şeful statului.
România acţionează şi va continua să acţioneze solidar în cadrul Uniunii Europene şi cu statele membre, inclusiv cu Italia, în soluţionarea unor crize dificile, precum cea a migraţiei, a completat Iohannis.
"Cred cu tărie că cel mai puternic vehicul pentru consolidarea capacităţii Uniunii de a răspunde eficient provocărilor actuale şi viitoare este să acţionăm împreună, în spiritul tratatelor şi al valorilor fundamentale comune, cu responsabilitate, pentru mai multă democraţie, solidaritate şi prosperitate pe continentul european şi în lume", a mai spus el.