Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la recepţia de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea Grupului pentru Dialog Social (GDS) şi a Revistei 22, că de-a lungul acestor ani "GDS a apărat valorile democraţiei şi ale pluralismului".
"25 de ani este o frumoasă vârstă a maturităţii care presupune păstrarea obiectivităţii şi a spiritului lucid în analiza vieţii noastre politice. De-a lungul timpului, dincolo de simpatii sau critici la adresa oamenilor politici, dincolo de opţiuni conjuncturale GDS a apărat valorile democraţiei şi ale pluralismului. Aceasta este de fapt contribuţia dvs cea mai valoroasă la istoria recentă a României. Vă încurajez să continuaţi, să ne revedem la următoarele aniversări cu aceeaşi dorinţă de a sluji cu responsabilitate interesul public. La mulţi ani!", a spus preşedintele Iohannis.
Şeful statului a participat, marţi, alături de oameni politici, reprezentanţi ai justiţiei, ai corpului diplomatic, oameni de cultură, jurnalişti, la recepţia de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea GDS şi a Revistei 22.
În discursul susţinut la această recepţie, şeful statului a amintit că nu a trecut mult timp de când s-a văzut, la sediul GDS, cu mulţi din cei prezenţi.
"Îmi amintesc cu mare plăcere de discuţiile pe care le-am avut atunci şi vreau să cred că ne-au ajutat, cel puţin pe mine, da", a spus şeful statului.
El a arătat că, în urmă cu 25 de ani, GDS şi Revista 22 "au fost vestitori de vremuri noi într-un context extrem de tulbure".
"Nu este puţin lucru pentru o revistă şi o organizaţie, cum este cea a dvs, să se nască şi să trăiască odată cu democraţia românească. În ianuarie 1990, părea un gest dificil, dacă nu imposibil, să înfiinţezi un grup de reflexie şi o revistă de atitudine. Se fructifică astfel experienţa libertăţii la câteva zile după prăbuşirea dictaturii. Un club de dezbatere între intelectuali de diferite profesii, orientări politice şi viziuni asupra societăţii reprezintă, în sine, o grea misiune. A fi în dezacord cu puterea politică, a acţiona critic în raport cu numeroşi actori din societate reprezintă o dovadă a curajului şi a lucidităţii, nu mulţi erau dispuşi să şi le asume. Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au fost vestitori de vremuri noi într-un context extrem de tulbure", a afirmat şeful statului.
El a apreciat că "bătăliile" purtate de reprezentanţii GDS şi Revista 22 sunt etape ale democratizării prin care a trecut societatea românească.
La recepţia de marţi, au fost prezenţi, printre alţii, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele ANI, Horia Georgescu, dar şi Vasile Dâncu, Radu F. Alexandru, Kelemen Hunor, Peter Eckstein, Gabriel Liiceanu, Dan Grigore, Răsvan Popescu.