Iohannis CONTRAATACĂ. Președintele a cerut REEXAMINAREA unei legi IMPORTANE. Cine este vizat?

Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, adoptată de Senat. Șeful Statului susține că este nejustificat ca Avocatul Poporului să încaseze aceeași pensie ca și judecătorii Curții Constituționale și critică modul în care se fac numirile în această funcție, dar și din interiorul instituției.

Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, adoptată de Senat, în luna iunie.

Șeful Statului critică prevederile din noua lege conform cărora pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituţională, aflat în activitate. În plus, dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată, ceea ce, consideră președintele, este nejustificat.

O altă critică se referă la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitând un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat în lege, transmite News.ro.

Legea prevede şi că, la încetarea mandatului, adjuncţii Avocatului Poporului pot fi numiţi, la solicitarea acestora, într-o funcţie de conducere sau de execuţie pe posturile vacante din cadrul instituţiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administraţia Prezidenţială apreciază a fi „un privilegiu” în detrimentul altor persoane care ar îndeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

„Dispoziţia contravine şi Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, unde se arată că pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiază de statute speciale ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, susține Președintele României.

Este criticată şi dispoziţia prin care  personalul care efectuează vizite sau anchete în spaţii unde există factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea şi integritatea fizică şi psihică beneficiază de un spor al cărui cuantum şi ale cărui condiţii de acordare se vor stabili prin ordin, de către Avocatul Poporului. „Considerăm că modificările avute în vedere de legea aflată la promulgare trebuie să se raporteze la regulile stabilite în legea cadru în materie (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice)”, explică Iohannis.

Senatul a adoptat, în iunie, cu majoritate de voturi, modificările la Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului, potrivit cărora persoana care va îndeplini această funcţie va avea rang şi indemnizaţie de ministru şi pensie egală cu a judecătorilor de la Curtea Constituţională (CCR).

Potrivit noului act normativ, iniţiat anul trecut de social-democraţii Florin Iordache şi Marian Neacşu, „funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţie de ministru”.