În urma afirmației președintelui Iohannis privind autiștii, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, Ana Dragu, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Anterior, tot ea a sesizat CNCD despre limbajul premierului Viorica Dăncilă, care a folosit aceeași expresie.
În declarația publică făcută în cadrul întâlnirii pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o marți seara a spus: „Iar dacă noi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu ne putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea”.
Ana Dragu consideră că o astfel de afirmație este jignitoare atât pentru persoanele cu autism, cât și pentru familiile lor.
„O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor și cei care lucrează cu aceștia spre binele lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Afirmația este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea președintelui României. Un demnitar care ar trebui să îi privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și să nu îi eticheteze folosind diagnostice medicale pe post de adjective. Iar adjectivul cu conotații negative este din nou cel „rău”, reprezentat de „autiști”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”, a scris Ana Dragu în petiția adresată CNCD.
Ana Dragu solicită CNCD să ia măsuri în acest caz. CNCD a decis în cazul Dăncilă că nu suntem în prezența unei discriminări.
După afirmațiile lui Iohannis, purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că președintele „nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism” și își cere scuze dacă sunt persoane care s-au simțit lezate.