Iohannis poate să-și facă campanie pentru referendum

Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul neexistând nicio interdicţie în acest sens a declarat preşedintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat (din legislaţie-n.r.) cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice”, a explicat preşedintele AEP. Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoştinţă publică a datei şi întrebărilor referendumului. „Suntem în campanie electorală pentru referendum”, a spus Mituleţu-Buică, citat de Agerpres. Precizările președintelui AEP vin după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat vineri că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

Date tehnice

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum naţional. Cetăţenii sunt chemaţi pe 26 mai să se pronunţe prin „da” sau „nu” cu privire la următoarele întrebări: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” Potrivit legii 3/2000, campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.