Klaus Iohannis a declarat că nu i se pare corect ca „demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creșteri”, iar pentru pensionari să nu se găsească bani ştiind foarte bine că inflaţia este mare. Președintele a mai transmis că „este rezonabil ca salariile mici şi pensiile să crească”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că este de acord cu creșterea salariilor şi a pensiilor, atât cât permite bugetul, dar nu i se pare deloc normal ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creşteri. Reacția președintelui vine după ce Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor demnitarilor.
Vestea că demnitarii şi-au mărit salariile a fost un şoc pentru românii tot mai săraci din cauza politicilor proaste ale alianței de la guvernare. Salariile și sporurile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie, în plină criză. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a admis tot miercuri o sesizare a USR, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament.
Iohannis: „Puteam să rămânem mai spre urmă”
„Acum câteva zile, am spus că, în condiţiile în care avem o inflaţie destul de ridicată, este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul. Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri salariale. Puteam să rămânem mai spre urmă”, a declarat, vineri seară, Klaus Iohanis, aflat în America.
Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă, împotrivă şi 4 abţineri, un proiect de aprobare a unei Ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări ale indemnizațiilor demnitarilor. Mai trebuie menţionat că Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final cu privire la mărirea veniturilor demnitarilor va fi dat de Camera Deputaților.
Klaus Iohannis, avertisment cu privire la gestionarea inflației
Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, un mesaj la Gala Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceze din România, în care a vorbit despre situaţia economică globală şi despre riscurile care ne aşteaptă.
„Conjunctura economică actuală, caracterizată de rate record ale inflaţiei, dar şi de riscuri de securitate, trebuie gestionată cu atenţie, curaj şi hotărâre”, a transmis şeful statului. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.
„Bunele relaţii între state sunt reflectate, într-o măsură semnificativă, de rezultatele cooperării economice. Din această perspectivă, între România şi Franţa a existat dintotdeauna un parteneriat autentic, constructiv şi durabil. Franţa ocupă locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României şi primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii cu care România înregistrează o balanţă comercială excedentară”, a mai transmis președintele.
În anul 2021, „exporturile României în Franţa au depășit 4,7 miliarde de euro, iar importurile au fost în valoare de 4,1 miliarde de euro. Cooperarea franco-română se remarcă şi în plan investiţional: Franţa este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii care se apropie de 9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul investiţiilor străine directe din economia României. Agricultura, comerţul şi serviciile financiar-bancare au atras, în ultimii 30 de ani de relaţii bilaterale, aproape 90% din volumul investiţiilor franceze în România”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit News.ro.