Klaus Iohannis a vorbit înc adrul conferinței de presă despre situația din secțiile de votare din 26 mai. Acesta vine cu soluții pentru evitarea unor posibile incidente ce ar mai putea avea loc în cadrul viitoarelor alegeri.

„Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată. Zeci de oameni au stat ore întregi la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot. A fost o situație întâlnită cu precădere în străinătate.

Dreptul la vot, garantat prin Constituție, este unul fundamental. Avem obligația ca acest drept să fie exercitat de toți cetățenii români. Niciun cost nu este prea mare pentru a găsi acele mecanisme electorale funcționale pentru a le permite acest lucru.

Indiferent de contexul politic, în special M.A.I, Parlamentul, Guvenrul, M.A.E, au obligația să ia toate măsurile pentru a elimina factorii identificați că ar fi condus la împiedicarea votului.

Solicit Guvenrului să elaboreze urgent un proiect de lege, care să poată fi adoptat de Parlament. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile să respecte pe deplin standrdele electorale, astfel încât situațiile de la scrutinul din mai să fie evitate.

Imediat după 26 mai am anunțat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administrației Prezidențiale. Țin să mulțumesc românilor care mi-au trimis propunerile lor pentru a îmbunătăți legislația.

Au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate:

– solicit Guvernului să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

– solicit partidelor să depună toate eforturile pentru ca acest proiect să îndeplinească toate exigențele electorale.

Dacă situația o va impune voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ca proiectul de lege să fie adoptat înainte de sesiunea din toamnă a Parlamentului.

Reamintesc că acordul poltiic național pentru consolidarea parcrusului european al României prevede în mod explicit transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării dreptului de vot al cetățenilor români.

Am transmis azi o scrisoare premierului, în care sunt exemplficate detaliat soluțiile. Acestea vizează: debirocratizarea procesului de votare în străinătate, doatrea corespunzătoare a secțiilor, modficarea legislației de votare, mărirea numărului de secții de votare din străinătate, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea dreptului de vot prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri.

Atenționez autoritățile statului român că au obligația de a pune în aplicare aceste măsuri pentru a se asigura că toți cetațenii români din țară și din străinătate, își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și: