Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, că, până în 2020, 70% din instituţiile din România vor avea experţi în egalitatea de gen.
„În România, suntem pe deplin angajaţi în susţinerea unei abordări integratoare a egalităţii de gen ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalităţii de gen şi ca un instrument puternic de protecţie şi sprijin pentru victimele violenţei domestice”, a spus Iohannis la lansarea „Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions”', care promovează egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, potrivit Agerpres.
El a arătat că din 2015, când România s-a alăturat iniţiativei HeForShe Impact Champions, s-au produs o serie de progrese semnificative în ceea ce priveşte egalitatea de gen.
În acest context, şeful statului a menţionat unul dintre angajamentele de impact puse în practică în România, şi anume, crearea unei noi profesii - expertul în egalitatea de gen.
„Nevoia de a implementa această nouă profesie a venit în urma înţelegerii faptului că numai un efort instituţionalizat ar duce la schimbarea concretă şi cuantificabilă a mentalităţii. Am realizat faptul că trebuie să transformăm această iniţiativă într-o abordare la nivelul întregului guvern”, a spus Iohannis.
El a menţionat că, până în prezent, 1.100 de oameni din administraţia publică locală şi centrală au fost pregătiţi ca specialişti în egalitatea de gen.
„Până în 2020, 70% din instituţiile publice naţionale şi locale din România vor avea experţi în egalitatea de gen”, a spus şeful statului, adăugând că în prezent se lucrează la o Nouă strategie privind promovarea egalităţii de gen şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2018-2020 şi la Planul de aplicare a acesteia.
Preşedintele Iohannis a indicat că această strategie se va concentra pe formarea unei reţele naţionale de experţi în acest domeniu.
El a precizat că în noiembrie va acorda înaltul său patronaj în calitate de preşedinte al României şi de campion Impact HeForShe unei conferinţe pe teme de antreprenoriat şi capacitarea economică a femeilor, care va fi organizată la Bucureşti împreună cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
„Această conferinţă va reprezenta o oportunitate pentru 400 de femei de afaceri francofone din 80 de ţări din întreaga lume de a se implica în dezbatere şi de a împărtăşi experienţe şi bune practici. Ca urmare a acestui eveniment, va fi creată o reţea-platformă, care să le permită participanţilor să continue dezbaterile începute la Bucureşti”, a susținut şeful statului.
El a concluzionat că, în ceea ce priveşte egalitatea de gen, mai este mult de lucru.
„Am ajuns foarte departe, dar mai avem mult de muncă în continuare. Vă invit pe toţi să vă asumaţi această provocare, deoarece nu există niciun sector de activitate în care o abordare integratoare a dimensiunii de gen nu este necesară! Aşadar, haideţi să schimbăm lucrurile împreună!”, le-a transmis Iohannis participanţilor la eveniment.
La eveniment au mai participat preşedinţii Finlandei şi Malawi şi premierul Japoniei.