Președintele Klaus Iohannis a readus în discuție la întâlnirea de miercuri cu reprezentanții administrației locale din Suceava, proiectul la care a colaborat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în perioada USL, lege care a fost respinsă de CCR.
Şeful statului a evidențiat că descentralizarea trebuie făcută în baza unei ''analize realiste asupra nevoilor şi consecinţelor unei astfel de decizii''.
"De câteva luni, nu surprinzător, auzim din nou că ar exista intenţia unei astfel de reforme, dar nici astăzi nu avem o analiză realistă asupra nevoilor şi consecinţelor descentralizării în România, cum nu am avut nici atunci. O parte dintre iniţiativele recente au născut controverse. Tocmai de aceea sper ca guvernanţii să se folosească cu înţelepciune de învăţămintele trecutului şi să nu introducă o discriminare între autorităţile publice locale. O spun apăsat: fără descentralizare nu va exista dezvoltare. De aceea, sper că nu vom asista iarăşi la un nou început fără finalitate, mai ales sper că nu vor fi făcute aceleaşi greşeli, pentru că politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.
Președintele a adăugat că este imperativ să existe un consens politic cu privire la dezcentralizare.
"Acest proiect naţional extrem de important nu poate fi realizat decât prin implicarea activă a fiecăruia dintre dumneavoastră, nu un partid, nu un om, nu o guvernare, cum încearcă unii să ne convingă. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile şi nereuşitele vor fi mai pronunţate şi mai grave pentru comunităţile locale. Descentralizarea şi modernizarea administraţiei nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăţi sistemul. Nu pot fi făcute împotriva cuiva şi, ţin să vă anunţ, nu pot fi făcute pentru cineva. Doar prin consens pot fi găsite cele mai bune soluţii", a explicat Iohannis.
El a mai spus că "viziunea simplificatoare a unora dintre cei implicaţi şi mai ales înţelegerea greşită că regionalizarea şi descentralizarea nu reprezintă altceva decât împărţirea influenţelor politice au condus la acest eşec" al descentralizării.
Potrivit șefului statului, un alt motiv care a blocat dezbaterea pe tema regionalizării şi descentralizării îl reprezintă ''interesele'' liderilor politici din judeţe.
"Subiectele principale care au blocat dezbaterea au fost numărul regiunilor, alegerea structurilor de conducere regionale şi plasarea capitalelor de regiune. Cu alte cuvinte, politica celui mai tare, o luptă de orgolii şi de interese de multe ori mărunte, o confruntare despre cine şi cum îşi adjudecă interesele politice", a concluzionat Klaus Iohannis.
Ministrul Dezvoltarii Regionale, Sevil Shhaideh, spuena în luna februarie că Guvernul nu a renunțat la proiectul regionalizării demarat în perioada în care ministerul era condus de Liviu Dragnea.