Iohannis află după prezidențiale dacă se va judeca dosarul cu ANI

Șeful ANI, Horia Georgescu, a cerut urgentarea procedurii. Data procesului, 18 noiembrie, a fost stabilită într-o ședință secretă.

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis , a scăpat, pentru moment, de emoțiile generate de dosarul de incompatibilitate aflat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), termenul stabilit fiind 18 noiembrie, la două zile după turul doi.

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a afirmat că are încredere că ÎCCJ va da o sentință favorabilă lui Iohannis. „Am încredere că ÎCCJ va respinge recursul absurd al ANI. În ceea ce îl privește pe Horia Georgescu, îl aștept să răspundă la solicitarea mea privind încălcarea legii de Victor Ponta în completarea declarației de avere”, a afirmat primvicepreședintele PNL Ludovic Orban, pentru EvZ.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, l-a acuzat pe Ponta că încearcă să inducă în eroare opinia publică, atunci când spune că Iohannis vrea să tergiverseze dosarul.„Iohannis nu a solicitat niciodată amânarea judecării, a depus toate documentele în termenele fixate de instanţă, cea care a stabilit termenele fiind Instanţa Supremă”, a arătat Gorghiu. Șeful ANI, Horia Georgescu, a fost nemulțumit de rezultat și a cerut instanței supreme să judece mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor.

Dosarul nu se judecă pe fond

Pe 18 noiembrie, dată stabilită de cei trei judecători în ședință secretă, nu se va judeca pe fond dosarul dintre inspectorii ANI şi Iohannis, ci atunci se va analiza recursul Agenţiei. Instanța se va întâlni tot în ședință secretă, pe 18 noiembrie, o decizie în acest sens fiind luată tot de Completul „de filtru”. Atunci, judecătorii nu intră pe fondul dosarului şi nu vor fi citate părţile pentru respectiva dată. Potrivit procedurii, soluționarea recursului se face în completul filtru, fără citarea părților. Judecătorii pot alege una dintre următoarele soluţii: anularea recursului ANI, respingerea recursului, ca vădit nefondat, sau soluţionarea fondului recursului. Cea din urmă variantă se aplică numai dacă se constată că recursul ANI este admisibil, iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a ÎCCJ.