Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind aprobarea OUG nr. 60/2015 pentru suspendarea unor prevederi din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 60/2015 pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Parlamentul a adoptat cu amendamente această ordonanţă.
La articolul 13 au fost introduse două noi alineate, care prevăd că în ceea ce priveşte constatarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic şi emiterea deciziei comisiei de constatare, acestea se realizează în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căruia s-a produs paguba, urmând ca plăţile către beneficiarii despăgubirilor să se facă în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de constatare.
De asemenea, articolul 23 alineatul (1), litera k) a fost modificat în sensul permiterii însoţirii turmelor şi cirezilor cu un număr de maximum de 300 animale de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 6 în zona de munte, de 4 în zona de deal şi de 3 în zona de câmpie.
"Pentru fiecare până la 100 de animale în plus, numărul de câini se poate suplimenta cu câte un exemplar indiferent de zona altitudinală, dar nu mai mult de 10 câini în zona de munte, 7 câini în zona de deal şi 5 câini în zona de câmpie; turmele şi cirezile de animale mai pot fi însoţite de maximum 2 câini întorcători care au un semn distinctiv sub formă de crotaliu în ureche; paza stânelor se poate asigura cu un număr nelimitat de câini care vor fi ţinuţi în ţarc", mai prevede modificarea operată asupra actului normativ.
Prin această lege se interzice utilizarea, pentru tirul pe timp de noapte, a dispozitivelor de ochire care funcţionează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice de lumină reziduală, a dispozitivelor de vedere în infraroşu şi a dispozitivelor cu termoviziune.
"Nu constituie acţiune de împiedicare a practicării vânătorii competiţiile sportive avizate de federaţiile sportive naţionale de resort şi de proprietarii terenurilor, dacă gestionarul fondului cinegetic îşi dă acceptul cu minimum 30 de zile înainte de data organizării acestor competiţii", mai prevede legea.
Alte decrete semnate, luni, de Klaus Iohannis:
- Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2016 privind reglementarea unor măsuri în vederea conformării statului la unele obligaţii de mediu din sarcina operatorilor economici din industria extractivă, aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri;
- Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/1999 pentru aprobarea participării Ministerului Justiţiei ca membru permanent la Conferinţa Europeană Permanentă de Probaţiune, a art. 12 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2011 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi de plată a unor contribuţii la organisme internaţionale, precum şi pentru completarea anexei nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte;
- Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
- Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2016 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996;
- Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970, la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.