Doi președinți, despre cazul de plagiat al șefei DNA: Iohannis: L-am rugat pe Procurorul General ca această cercetare să se facă rapid Băsescu: Să spună doamna Kovesi dacă în anii 2011-2014 îl vizita pe Ghiță acasă

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre posibilul plagiat în cazul lucrării sale de doctorat.

 „Am întrebat-o cum vede acele acuzaţii, mi-a reiterat că nu se simte vinovată cu nimic şi atunci am plecat destul de lămurit din discuţie”, declara şeful statului miercuri seara. Dar, Iohannis a discutat cazul și cu procurorul general, Augustin Lazăr. „L-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus Iohannis.

O întâlnire misterioasă

Întrebat dacă se impune o demisie a Laurei Kovesi, Iohannis a răspuns: „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puţin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare”.

Ieri, Iohannis a revenit cu detalii despre întâlnirea cu procurorul general avută miercuri. „Am avut o întâlnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, și l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exercițiul cercetărilor. E foarte simplu: avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la Dosarul Mineriadei, Dosarul Revoluţiei”, a explicat Iohannis. Interesant este că, ieri dimineață, președintele s-a confruntat cu o situație neprevăzută. Potrivit programului său oficial, şeful statului urma să susţină un discurs la un eveniment organizat la Cotroceni, dar în ultimul moment intervenţia a fost susţinută de către purtătorul de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi. Iohannis a revenit după puţin timp şi a explicat că a avut „o întâlnire importantă”, dar nu a dorit să spună cu cine.

FOTO: Traian Băsescu FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Întrebări cheie

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că nu intră în „corul” celor care o acuză de plagiat pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi dar îi cere două informaţii-cheie.„Personal, eu cred că plecând de la declaraţia «nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă » doamna Kovesi trebuie să dea două răspunsuri ferme şi anume:

1. Dacă în 2012 în timp ce se desfăşura referendumul de suspendare, domnia sa îşi aranja prin Sebastian Ghiţă şi un grup de demnitari PSD, un raport tehnic favorabil cu privire la teza de doctorat;

2. Dacă în intervalul 2011 – 2014 îl vizita pe Sebastian Ghiţă acasă”.

Tot ieri, premierul Dacian Cioloş a precizat că nu este treaba prim-ministrului să stabilească felul în care se face analiza unei teze de doctorat, răspunzând în acest fel unei întrebări legate de faptul că Ministerul Educaţiei nu a început procedurile de verificare a tezei de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Avantaje băneșt

Avantajele pentru care în ultima perioadă foarte multe persoane şi-au dat doctoratul sunt de natură pecuniară. Cel care deţine un doctorat poate începe o carieră de profesor universitar iar cei care lucrează la stat primesc un spor de 15%, lunar, indemnizaţie că sunt doctori, adică specialişti în domeniul respective.

Costoiu, audiat

Mihnea Costoiu, fostul ministru delegat pentru învăţământ superior, a fost audiat miercuri seara la Parchet în dosarul în care Sebastian Ghiţă susţine că a participat la măsluirea raportului comisiei tehnice care a analizat teza de doctorat a șefei DNA, Codruţei Kovesi. „Nu comentez nimic, atât timp cât este o anchetă”, a declarat Costoiu, după audiere. Ieri, fostul ministru delegat pentru învăţământ superior nu a putut fi contactat telefonic pentru a da detalii despre acest caz.