Evenimentul Zilei > Actualitate > Ioana d’Arc canonizată acum 95 ani
Ioana d’Arc canonizată acum 95 ani

Ioana d’Arc canonizată acum 95 ani

Una dintre femeile care au rămas vii în memoria omenirii prin imensul său sacrificiu şi curajul său extraordinar, este Ioana d′Arc, numită Fecioara din Orleans.

Ioana d'Arc a fost canonizată, la Roma, de Papa Benedict al XV-lea, la 16 mai 1920. Eroina franceză, supranumită "Fecioara din Orleans", s-a născut în Domremy (Loraine), într-o familie de ţărani. A fost educată la colegiul din satul natal. După mărturia ei, la vârsta de 30 ani a realizat că este dotată cu viziuni supranaturale. Într-una dintre aceste viziuni, Sfântul Mihai, Sfânta Catherine şi Sfânta Marguerite i-au ordonat să elibereze Franţa, în mare majoritate ocupată de englezi, susţinuţi de dinastia de Burgundia, potrivit agerpres.

În timpul Războiului de 100 de ani, purtat de Franţa împotriva Angliei (1337-1453), a înviat speranţa ostaşilor şi i-a condus spre victorie. A participat la eliberarea oraşului Orleans (1429), asediat de englezi. După victoria de la Patay (iunie 1429), în încercarea de a cuceri Parisul în fruntea armatei, Ioana d'Arc a fost rănită la Poarta Saint-Honore (septembrie 1429).

După de ce s-a vindecat, armata condusă de ea a eşuat la Charite-sur-Loire. Capturată de familia de Burgundia în mai 1430, a fost vândută englezilor, judecată, condamnată ca eretică şi arsă pe rug (Rouen, 30 mai 1431). A fost una dintre victimele Inchiziţiei. În 1450, Charles al VII-lea a declanşat o anchetă privind moartea ei, care a condus către un proces de reabilitare (1456). A fost beatificată în 1909 şi canonizată în 1920. 

Sărbătoarea ce poartă numele Ioanei D'Arc este celebrată în cea de-a doua duminică a lunii mai. Personalitatea ei a constituit sursa de inspiraţie a numeroase opere literare şi cinematografice.