Ioan Niculae va fi eliberat. Aviz favorabil, după condamnarea primită la începutul anului

sursa: arhivă EVZ

Omul de afaceri Ioan Niculae ar putea fi eliberat din detenție. Patronul echipei Astra Giurgiu se află după gratii la Poarta Albă. Decizia a fost luată, astăzi, de magistrații de la Judecătoria Medgidia. În acest caz, procurorii pot să facă recurs.

Ce au decis magistrații în privința eliberării lui Ioan Niculae

„În temeiul art. 587 C. pr. pen. cu aplic. art. 60 alin. 2 C.pen. 1968, admite cererile reunite privind liberarea condiţionată a deținutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., fiul lui Radu ..., deţinut în Penitenciarul Constanța - Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului Bucureșți Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.

În baza art. 272 rap. la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, a sumei de 156,5 lei, pentru av. Iftode Elena – delegație seria AV nr. 1851/2021, cu titlu de onorariu par?ial apărător din oficiu. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat. Pronunţată în camera de consiliu, azi 10.11.2021”, se precizează pe portal.just.ro.

La data de 18 februarie 2021, omul de afaceri a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. După câteva luni, el a făcut prima cerere de eliberare din detenție.

Ultima dată s-a întâmplat în luna septembrie, atunci când cererea lui Niculae a fost respinsă. „A se avea în vedere că petentul, într-unul din actele sale de comerț, a cauzat o evaziune fiscală. S-a supus executării și penal, și civil. Când se decide amânarea eliberării unei persoane, se are în vedere și gravitatea faptei pentru care a fost condamnat.

A formulat mai multe cereri pentru a ieși de după gratii

Petentul a fost judecat pentru un contract cu Bahrini, care era un denunțător, ce a vrut să-și asigure un favor de pedeapsă, a denunțat acel contract cum că nu ar fi fost real și a atras condamnarea acestuia. Dar petentul a avut peste 500.000 de contracte, în urma cărora a dat statului român peste un miliard de euro.

Din primele acte de comerț, petentul are atâția bani, astfel că ar putea să stea cu familia sa în orice colț al lumii, are dreptul să creeze un cadrul legal pentru ca oamenii să poată munci și a creat mii de locuri de muncă”, spunea avocatul lui Niculae în pledoarie.