Magnatul Ioan Niculae a declarat pentru EVZ că toţi parlamentarii ar trebui citaţi la DIICOT, atâta vreme cât compania sa, Interagro, a achiziţionat gaze ieftine, din producţia internă, în baza unei legi. Niculae este așteptat luni, 9 ianuarie, la DIICOT, pentru audieri. El este al doilea cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro, în ultima ediție a Top 300 Capital.
Guvernul României a adoptat, în data de 27 mai 2009, Ordonanţa de Urgenţă nr. 54, cu articol unic, în care se menţionează: "În perioada iunie – octombrie 2009, pentru consumatorii eligibili, care optează pentru statutul de consumator întreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din producţia internă". Au semnat, din partea Ministerului Economiei, secretarul de stat Tudor Şerban (şi nu ministrul Adriean Videanu), Gelu Mărăcineanu din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Eugen Georgescu, pentru Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). A contrasemnat premierul Emil Boc.
Grupul Interagro a optat pentru acest statut, de consumator întreruptibil, dar Ioan Niculae susţine chiar că a fost, oarecum, obligat să facă asta, din considerente ce ţin de securitatea energetică naţională.
Ulterior, Parlamentul României a adoptat Legea 332/2009, tot cu articol unic, prin care nu numai că s-a aprobat OUG 54/2009, dar s-a şi prelungit perioada în care consumatorii întreruptibili au primit gaze naturale ieftine, din producţia internă, cu încă un an, până în octombrie 2010. Au semnat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi cel al Senatului, Mircea Geoană. La Camera Deputaţilor, for decizional, legea a fost adoptată cu 209 voturi pentru, 51 împotrivă şi patru abţineri. Nota de fundamentarea a Legii pentru aprobarea OUG 54/2009 a fost semnată de premierul Emil Boc. Context în care Ioan Niculae declară sec: "Din moment ce Legea 332/2009 a fost aprobată, DIICOT ar trebui să cheme tot Parlamentul la audieri! Legea asta a fost singura măsură anticriză efectivă, în perioada 2009-2010, a guvernului Boc".
Totuşi, grupul Interagro a avut statutul de consumator întreruptibil şi după data de octombrie 2010, până în iulie 2011. Explicaţia lui Ioan Niculae? "Atunci a expirat contractul!". Interesant este faptul că al doilea cel mai bogat român - potrivit ultimei ediții a Top 300 Capital - exportă, anual, 3 milioane de tone de îngrășăminte (aproximativ 80% din producția combinatelor sale), obținute cu ajutorul gazului metan primit la preț preferențial.
Ce spune DIICOT
Anchetatorii DIICOT verifică modul în care mai multe companii româneşti ar fi beneficiat de gaze naturale din producţia internă, la preţuri preferenţiale. Potrivit unui Comunicat al procurorilor, sunt cercetate 40 de persoane, dintre care 35 au fost deja audiate, pe 28 şi 29 decembrie 2011, fiindu-le adusă la cunoştinţă începerea urmăririi penale. Acuzaţia este de complot şi subminare a economiei naţionale, prejudiciul fiind estimat la 126 de milioane de dolari americani. Printre acuzaţi se numără funcţionari publici din conducerile Ministerului Economiei, Romgaz şi ANRE.
"Activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a sistemului energetic naţional şi subminării economiei naţionale", precizează DIICOT. Ioan Niculae a fost citat pentru data de 29 decembrie 2011 la sediul DIICOT, pentru audieri, însă nu s-a prezentat, motivând că avocații săi sunt în concediu. Audierea este programată să aibă loc luni, 9 ianuarie 2012. CITIŢI ŞI:
- Dosarul Romgaz: gaze ieftine pentru Ioan Niculae, prin complicitatea a 40 de șefi de la stat
- Ioan Niculae, portret de miliardar "într-o ţară tâmpită"