Ioan Aurel Pop: În 1919, Armata română a oprit extinderea bolșevismului

Armata română a stopat două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european, respectiv bolșevismul, în 1919, și fascismul, în 1944-1945, a declarat, miercuri, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, prezent la ceremonia de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu.

„Comemorarea și ceremonia de astăzi este posibilă la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, un lucru demn de toată lauda. România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română. Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român”, a spus Ioan Aurel Pop, citat în comunicatul CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCI Cluj) și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a organizat, miercuri, 7 august, ceremonia de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu, personalitate istorică care a deținut un rol central în acțiunile Armatei Române atât în timpul Primul Război Mondial, cât și în perioada imediat următoare, când a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

Potrivit sursei citate, la ceremonia de dezvelire a statuii au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene, "precum și un număr mare de români care și-au dorit să fie de față la un eveniment care marchează istoria”.

Generalul Gheorghe Mărdărescu a deținut un rol central în acțiunile armatei române, în perioada tulbure, de după Primul Război Mondial, în 1919, atunci când i-a fost încredințată comanda tuturor forțelor armate din Transilvania, cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni.

La data de 4 august 1919, trupele românești intră în Budapesta, ofensiva fiind executată fără pauză operativă, cu un ritm mediu de înaintare de 18 km zilnic. Soldații Armatei Române au defilat pe bulevardul Andrassy în prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mărdărescu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a.