Creşterea costului la care ne împrumutăm ar putea fi una dintre urmările manifestaţiilor.
Continuarea protestelor din Capitală ar putea afecta modul în care investitorii privesc România, consideră economiştii chestionaţi de EVZ.
Deocamdată, însă, nu s-a văzut un efect imediat al acţiunilor pe pieţele financiare, iar dacă situaţia se calmează, impactul manifestărilor va fi extrem de limitat, spun aceştia.
"Unul dintre atuurile pe care le-a avut România a fost acela că a trecut peste un aspru program de austeritate care a fost implementat fără proteste, spre deosebire de ce s-a întâmplat în Grecia", ne-a declarat economistul Aurelian Dochia.
Violenţele din ultimele zile din Capitală, mai ales cele de duminică seara, ar putea afecta modul în care pieţele şi investitorii percep ţara noastră, ceea ce ar duce, în cele din urmă la reducerea fluxurilor de capital către România şi la creşterea costurilor de finanţare.
Potrivit lui Dochia, problema nu sunt protestele, care sunt ceva obişnuit în perioade de austeritate, ci "direcţia în care se îndreaptă şi care este capacitatea de a reacţiona a autorităţilor".
Pieţele financiare, neafectate
Pe de altă parte, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA), susţine că singurul efect economic al acestor proteste ar putea fi creşterea costului finanţării externe, însă "practic, noi nu ne mai împrumutăm de pe plan extern".
Potrivit acestuia, nici în privinţa ratingului nu ar trebui să ne f a c e m deocamdată griji, ci doar dacă protestele vor continua o perioadă mai lungă de timp. Leul s-a depreciat foarte uşor în faţa euro ieri, însă nu ca urmare a protestelor din Capitală, potrivit dealerilor.
La cursul oficial, leul a scăzut ieri uşor faţă de euro, până la 4,3347 lei/ euro. Însă la nivel interbancar leul a fost chiar pe un trend de apreciere în raport cu moneda europeană.
"Când s-a deschis şedinţa valutară, euro era cotat la 4,34 lei, iar la ora 13.30 cotaţia era 4,3365 lei", a mai spus dealerul. Nici bursa nu s-a speriat de proteste. Indicele BET-C a scăzut ieri cu doar 0,31%, iar BET-FI a crescut cu 0,95% faţă de vineri.
IMPACT REDUS
Localurile din centrul Capitalei, după manifestaţii
Lipsa unor efecte imediate ale demonstraţiilor din Piaţa Universităţii nu înseamnă că patronii de localuri nu sunt îngrijoraţi cu privire la continuarea protestelor. Geamuri sparte în Piaţa Unirii Duminică au fost afectate mai multe magazine din zona Unirii, aflată în imediata apropiere a Centrului Vechi şi la doar câteva sute de metri de Piaţa Universităţii, epicentrul revoltelor. Reprezentanţii localului "Hanul lui Manuc" din Piaţa Unirii, ale cărui geamuri au fost sparte de huligani, au spus că "se aşteaptă la orice", iar managerii se gândesc să securizeze toate geamurile. (A contribuit Cristina Sbîrn) "Centrul Vechi a fost doar un spaţiu de trecere pentru manifestanţi. Nu cred că sunt localuri vandalizate.“ LIVIU MIHĂESCU, investitor Centrul Vechi Citiţi şi:
- Priveliște ca după război. Centrul Capitalei a fost vandalizat. Huliganii au spart magazine și bănci| VIDEO
- Cum au trăit protestul cei care locuiesc în Centrul Capitalei
- Distrugeri pe 6 km. Bilanțul măcelului: stații RATB, bănci și magazine vandalizate
- ZIUA A PATRA. Huligani înarmați cu pietre și șurubelnițe. Intervenție fermă a jandarmilor