Editura Evenimentul si Capital

Investiții puține, salarii și pensii mici | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 570 Vizualizari

Nivelul de trai al locuitorilor județului Bistrița-Năsăud este cu mult sub media țării, în ciuda prezenței unor companii active din domeniul automotive precum Leoni și Rombat, care, însă, nu pot compensa lipsa investițiilor.

Salariul mediu net din județ este de 1.300 lei, conform cifrelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) la jumătatea acestui an, cu 28,5% sub lefurile medii nete din România de 1.818 lei/ lună.

La finele lunii iunie a acestui an, în județul Bistrița-Năsăud erau angajate 61.541 de persoane, cu 1,3% mai multe față de iunie 2014. Mai mult de jumătate din efectivul salariaților (53%) lucrează în servicii, iar 44% sunt angrenați în industrie și construcții.


PSD a cucerit fostul fief al baronului PDL Ioan Oltean | România 4 you

Fără șosele, județele învecinate fură turiștii | România 4 you


La finalul primului trimestru din 2015, în județ erau 56.975 de pensionari, care primeau o pensie medie de 743 lei pe lună. Astfel, și pensionarii din Bistrița-Năsăud o duc mai prost decât cei din restul țării, în condițiile în care pensia medie din România era, în luna martie, de 886 lei.

Rata șomajului, în scădere

La finele lunii septembrie 2015, la AJOFM Bistrița-Năsăud erau înregistrați 4.751 de șomeri, în scădere cu 1.185 de persoane față de aceeași lună din 2014. Dintre aceștia 2.124 sunt șomeri indemnizați, și 2.627 șomeri care nu beneficiază de indemnizație.

Doi din zece șomeri din județ, în total 989 de persoane sunt tineri cu vârste sub 25 de ani.

În primele nouă luni ale acestui an, ca urmare a aplicării măsurilor cuprinse în programul de ocupare, în județul Bistrița-Năsăud au fost încadrate în muncă 6.487 de persoane, spun reprezentanții AJOFM Bistrița-Năsăud.

650 de copii lăsați în grija școlilor de părinții plecați în străinătate

Rețeaua școlară din județul Bistrița-Năsăud în anul școlar 2015-2016 cuprinde 349 de unități, față de 356 de unități în 2014, conform informațiilor furnizate EVZ de către inspectorul școlar general din județ, Camelia Tabără. Numărul de structuri școlare scade an de an din cauza reducerii numărului de elevi. „Anul trecut, totalul populației școlare a fost de 49.789 persoane, față de 51.975 în anul școlar anterior, trendul demografic descendent al populației se manifestă în primul rând în cifrele populației școlare, în scădere cu 4,2%”, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar General (IȘG) Bistrița-Năsăud.

În județ există un număr mare de elevi cu părinții plecați în străinătate și care sunt lăsați în grija rudelor sau a vecinilor. În această situație de risc se află circa 650 de copii, care sunt în atenția cadrelor didactice și a consilierilor școlari.

În prezent, toate unitățile de învățământ (nivel primar, gimnazial, liceal) din județ sunt dotate cu calculatoare sau chiar cu laboratoare informatice.

Rată de promovare la Bac de 70,92%

SCANDAL la mai bine de o luna de la moartea lui Razvan Ciobanu! Decizia SOC luata de prietenul sau!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI