Tigrii de platan pot fi găsiți peste tot, înmulțirea lor, dând bătăi de cap bucureștenilor. Din fericire, medicii susțin că înțepătura acestei insecte este inofensivă pentru oameni.

„Bucureştiul se confruntă cu aceste insecte micuţe denumite tigri de platan. Fac parte din familia ploşniţelor, au dimensiuni de la 3 la 5 mm. (…) Nu s-au constatat îmbolnăviri ale omului în urma înţepăturilor tigrilor de platan. Nu e o situaţie similară cu cele a căpuşelor sau ţânţarilor. (…) La om produc o muşcătură care se manifestă printr-o mică pată roşie, însoţită de mâncărime, iar uneori durere sau bubiţe. Senzaţia de mâncărime poate dura câteva zile şi poate fi foarte intensă, în special la copii”, a declarat dermatologul Mihaela Leventer, potrivit Mediafax.ro.

Medicul spune că poate să apară totuși o senzație de mâncărime, în cazul pișcăturii făcute de tigrii de platan, dar aceasta poate fi ameliorată cu ajutorul unei comprese. 

„Dacă senzaţia de mâncărime este puternică, se poate aplica o compresă rece sau o mixtură mentolată. Sunt şi produse medicale de tip cremă sau antiinflamatoare, care pot fi aplicate pe zona respectivă şi reduc senzaţia de mâncărime. Pacienţii alergici pot avea manifestări mai vizibile, mai intense. În această situaţie, se administrează tratamente antialergice şi tratamente local, dacă este cazul”, a mai spus medicul.

„Au fost aduşi mulţi platani în ultimul timp, iar odată cu ei au venit şi dăunătorii. Până acum 4-5 ani în Bucureşti nu existau aceşti dăunători. Anul acesta, fiind un an cu ploi multe şi temperaturi medii, au venit foarte mulţi. Nu este periculoasă, oamenii se sperie mai mult când o simt pe mână, nu ciupeşte, este o insectă care se hrăneşte exclusiv cu seva platanului”, a declarat Tudorel Popa, şeful Serviciului de Protecţie a Plantelor din cadrul Primăriei Capitalei.

 

Te-ar putea interesa și: