Invazie biblică a lăcustelor. Ne putem îndrepta spre o catastrofă alimentară. Știrile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Agențiile de presă transmit faptul că un nou focar de roiuri de lăcuste care străbate Africa de Est ar putea declanșa o criză alimentară globală. Luna trecută, în Somalia a fost declarată stare de urgență, în timp ce țara se lupta să distrugă roiurile de lăcuste, care au proporții biblice. Kenya suferă acum greul asaltului lăcustelor, iar fermierii se tem de un alt val de insecte.

Cele mai mari spaime în rândul fermierilor sunt acelea că lăcustele ar putea distruge din nou recolta de porumb și ceai.

Mary Mwatha, un oficial local din Kenya, a declarat pentru DW: „În momentul în care aceste lăcuste intră în acțiune, descoperi că consumă totul, tot ce este verde, fiecare fir de iarbă pe care îl găsesc. De fapt, îmi este foarte teamă și fac un apel disperat pentru orice asistență.”

La începutul lunii ianuarie, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a emis un avertisment cu privire la un nou val de roiuri de lăcuste care se întorceau în Kenya.

Invaziile recente determină spaime legate de lipsa de alimente

Luna trecută, FAO a sugerat că condițiile meteorologice favorabile și ploile sezoniere pe scară largă au dus la o creștere a creșterii lăcustelor în estul Etiopiei și Somalia, efect chiar agravat de ciclonul Gati. Într-o declarație, organismul ONU a avertizat că „ploile și vânturile sunt două dintre cele mai favorabile condiții pentru ca lăcustele din deșert să se înmulțească rapid și să se răspândească în zonele în care fuseseră sub control”.

Dominique Burgeon, directorul FAO pentru situații de urgență și reziliență, a avertizat că roiurile din 2021 ar putea fi chiar mai mortale decât roiurile din 2020. Țări precum Somalia se confruntă deja cu o criză umanitară în urma unui focar COVID-19 și a inundațiilor.

Alte țări din Africa de Est, inclusiv Uganda, Sudanul de Sud, Eritreea și Djibouti sunt, de asemenea, expuse riscului de devastare din cauza invaziilor de lăcuste. Lăcustele ar putea avea, de asemenea, un impact asupra securității alimentare a milioane de persoane din Cornul Africii până în Yemen.

Invazie biblică a lăcustelor

Un alt focar de roi de lăcuste, care a lovit prima dată Kenya în decembrie 2019, a declanșat cea mai gravă criză alimentară pe care țara a experimentat-o în ultimii 70 de ani.

În timpul acestui focar, un roi din Kenya a fost estimat că putea să acopere o zonă de mărimea Moscovei. Diverse părți din Kenya au fost din nou lovite de un al doilea val de insecte în noiembrie anul trecut. Roiurile de acea dimensiune pot mânca hrana a 80.000 de oameni într-o singură zi.

Invazie biblică a lăcustelor poate declanșa cea mai mare criză alimentară. Citește AICI care este situația mondială a prețurilor.