Invazia urșilor continuă. La Băile Tușnad, o ursoaică a intrat și a făcut prăpăd într-un restaurant. Pe DN1, un pui a fost omorât

Invazia urșilor continuă. La Băile Tușnad, o ursoaică a intrat și a făcut prăpăd într-un restaurant. Pe DN1, un pui a fost omorât

Noi probleme s-au înregistrat, sâmbătă și astăzi cu urșii care își părăsesc din ce în ce mai des habitatul în căutare de mâncare. Un pui a murit într-un accident de mașină.

Nicio zi fără probleme legate de apariția urșilor în locurile locuite de oameni. La Băile Tușnad, o ursoaică și de cei trei pui ai ei au pătruns într-un restaurant, iar camerele de supraveghere au surprins acest moment. Animalele au creat pagube în timpul escapadei.

Multe cazuri de oameni atacati de urși

S-a produs un dezastru foarte mare. Cel care este venit din Pitești și închiriază restaurant s-a speriat. S-a încuiat în cameră pentru că nu a avut curaj să iasă. Urșii nu au intrat niciodată în casa lui. Problema este că el a închis restaurantul seara, după ce au plecat toți turiștii, a pus gardul electric. Pur și simplu au spart gardul electric care este de 12 volți. A distrus frigiderele, congelatoarele și ceea ce era pregătit dimineață pentru o rezervare. Au făcut praf tot pe acolo. (...) Am trimis o solicitare către domnul ministru ca să trimită măcar ceva pentru județul nostru, cineva care să reloce urșii. Așa nu se mai poate”, a povestit un locuitor din Băile Tușnad pentru Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă seara, un pui de urs a fost omorât de un șofer, care mergea în direcția Brașov - Ploiești, pe DN 1, km. 68+300. În urma impactului, animalul nu a supraviețuit.

Astăzi, un bărbat de 29 de ani a fost atacat de urs în Harghita. El a fost rănit în zona pieptului și a ajuns la spital

Sunt doar trei ultime incidente dintr-un șir de evenimente care s-au intensificat în ultimul an. Urșii au început să plece din habitatul lor și să caute hrană în diverse localități.

Mișcare de protest la Băile Tușnad

La Băile Tușnad, oamenii au organizat o mișcare de protest, săptămâna trecută, pentru a atrage atenția autorităților că nu se mai poate trăi cu urșii prin preajmă.

„În fiecare seară avem ursoaica care sparge case şi intră peste tot, a intrat inclusiv la staţia de epurare, a forţat uşa de la şcoală, plus casele pe care le frecventează în fiecare seară. Mai avem doi urşi, unul care se plimbă în timpul zilei în oraş şi celălalt care pe la şapte seara începe să cotrobăie la toată lumea în curte.

Cerem autorităţilor de la Bucureşti să fim auziţi. Vrem să ne audă cineva, că aşa se pare, că de văzut nu ne vede, atunci măcar să ne audă”, a declarat primarul din această localitate.

La data de 21 iunie, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din Harghita, a ajuns la spitalul din Miercurea Ciuc după ce a fost atacat de un urs. Cu două zile mai existase un caz asemănănător, victima necesitând îngrijiri medicale.

Și la începutul acestei luni, un bărbat din localitatea Tulgheș (Harghita) a fost rănit de un urs și a fost transportat cu un elicopter SUMRD.

Ce afirma ministrul Mediului despre această problemă

În luna iunie, un bărbat din Băile Şugaş, județul Covasna, a fost rănit grav de un animal și a avut nevoie de mai multe intervenții chirugicale.

În luna martie, în localitatea Inlăceni (Harghita), un bărbat de 61 de ani a fost rănit în timp ce se afla pe câmp, alături de mai mulți consăteni. Oamenii au fost atacați de un urs.

„Potrivit datelor din iunie, se primesc până la 30-40 de alerte zilnic din cauza atacurilor de urși în zonă. Practic nu trece nicio zi fără astfel de evenimente. În ultimele zile atacurile urșilor s-au soldat cu mai multe victime în Ținutul Secuiesc. Medicii s-au luptat pentru viața unui bărbat rănit în Săcel timp de 6 ore. Această tragedie e un semnal clar că nu mai putem aștepta. Este tot mai urgent să eliberăm zona de urșii periculoși. Trebuie să permitem o intervenție imediată prin adoptarea unui cadru legal în acest sens.

Nu am crezut niciodată că sarcina ministerului va fi să salveze vieți omenești. Să fie foarte clar pentru toată lumea: nu este nimic mai important decât viața unui om”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, după înmulțirea cazurilor de apariții ale urșilor.