Miza proiectului e ca intervenția cu insecticide să fie cu adevărat eficientă, iar agricultorii să renunțe la stropirile din inerție, care nu au alt efect decât poluarea. Ulterior, proiectul ar putea fi extins la nivel național. Concret, arată profesorul Dumitru Țucu, în Banat vor fi amplasate 10 stații meteo (care vor analiza condițiile de climă) și 60 de capcane de insecte, iar din acest punct începe partea interesantă. Cineva va studia sexul insectelor.

„Băieții” nu sunt periculoși

Scopul proiectului, arată profesorul, este de a reduce poluarea solului și a produselor agricole prin stropirea plantelor cu insecticide doar atunci când acest lucru este absolut necesar.

„Noi vom fotografia la rezoluție mare tăvile cu insecte captive, iar imaginile vor fi analizate de o specialistă din Serbia, de la un institut de cercetare care funcționează în cadrul Primăriei Zrenianin. Aceasta s-a instruit în America putând să identifice sexul insectelor. Dacă 80% din ele se dovedesc a fi femele, înseamnă că urmează o invazie periculoasă, iar acela e momentul în care vom alerta agricultorii să efectueze stropirile pentru combaterea lor. În cazul în care specimenele captate se dovedesc a fi majoritar masculine, nu se impune stropirea, deoarece „băieții” nu sunt periculoși, ei nu se înmulțesc, nu depun ouă, doar se hrănesc și pleacă mai departe”, a explicat Țucu. Informațiile captate de stațiile meteo și capcanele de insecte vor fi analizate de un soft dezvoltat de specialiștii UPT, care, atunci când e cazul, va genera alerte ce vor fi transmise direct pe telefoanele mobile ale agricultorilor din zona Banatului.

Alarmare gratuită

Unele dintre cele mai dăunătoare insecte pentru agricultură sunt afidele, gândacul ghebos, ploșnița cerealelor. De obicei atacă la momente anume din an și fac prăpăd. Schimbările de climă le-a modificat „programul”, iar cercetarea UPT împreună cu sârbii, e singura care oferă informații concrete. Pentru a ști când să își stropească culturile, agricultorii doar trebuie să se aboneze la sistemul de alarmare al UPT. Totul este gratuit.