Invazia imigranților. The Times confirmă dezvăluirile Evenimentului zilei: Marea Neagră riscă să devină poartă de intrare a refugiaților

Peste 3 milioane de refugiați ar putea alege Marea Neagră să intre în Europa prin România sau Bulgaria, după ce rutele „clasice” prin care aceștia ajungeau pe continent au început să pice una câta una.

Cel mai vechi ziar din Marea Britanie, prestigiosul cotidian „The Times”, a scris pe 15 august că imigranții își schimbă rutele ilegale de intrare în Europa, o confirmare a articolului pe care Evenimentul zilei îl scria în aceeași zi, cu titlul „Musulmanii iau cu asalt frontierele României”.

EVZ a semnalat că numărul străinilor care au încercat să intre ilegal în România, majoritatea musulmani, s-a triplat în prima parte a acestui an, față de perioada similară a anului trecut, și că pe 13 august a avut loc un incident rarisim pentru țara noastră: zeci de imigranți au încercat să intre în România prin Marea Neagră.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat dimineața, la ora 07.00, la aproximativ 10 mile marine est de localitatea Mangalia, o ambarcaţiune cu pavilion Turcia care se îndrepta spre țărmul României, la bordul căreia se aflau 69 de persoane din Irak (30 bărbați, 10 femei, 29 de minori).

Pericol

Deși este un incident izolat și o singură persoană a mai încercat anul trecut să ajungă în Europa prin Marea Neagră, episodul ar putea să ascundă o viitoare tentativă de „invazie” precum cele din Italia, Grecia și Spania: Marea Neagră s-ar putea transforma într-o nouă Mediterană sau Egee, mări traversate de milioane de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu.

„Migrația în Bulgaria se realizează la ora actuală în cea mai mare parte pe uscat. Dar s-ar putea să vedem o creștere pe ruta Mării Negre din cauza măsurilor de combatere a traficului în Egee”, a declarat cotidianului Times căpitanul Georgi Penev de la marina bulgară.

Punctul de plecare al refugiaților pe Marea Neagră îl reprezintă coastele Turciei, țara care găzduiește cei mai mulți refugiați de pe planetă.

Turcia e sufocată

Potrivit ministerului turc de Interne, citat de Agepres, numărul refugiaților sirieni înregistrați în Turcia la data de 15 iunie a ajuns la peste trei milioane (3.049.879). Dintre aceștia, mai puțin de 10% trăiesc în tabere construite și aprovizionate de statul turc, restul de 90% dintre sirieni fiind obligați să se descurce pe cont propriu.

Rute închise

Pericolul orientării refugiaților către Marea Neagră vine după ce imigranții și-au abandonat vechile rute de intrare în Europa. Numărul refugiaților care au încercat să ajungă ilegal din Turcia în Grecia, pe Marea Egee, a scăzut cu 90% în acest an, iar numărul imigranților care au încercat să ajungă din Libia în Italia pe Marea Mediterană s-a înjumătățit. Ungaria a ridicat garduri la granița de sud cu Serbia, blocând astfel un alt culoar de acces al refugiaților către Germania, destinația lor preferată, în timp ce granițele terestre spre Bulgaria și România sunt tot mai sigure. În acest context, Marea Neagră ar putea să devină un punct de atracție pentru imigranți drept o nouă poartă de intrare ilegală în Europa.

Avertismentul poliției

Garda română de Coastă avertiza încă de acum trei ani despre pericolul imigrației ilegale pe Marea Neagră. „În căutarea unor noi rute și moduri de operare pentru transportul migranților spre țări U.E., facilitatorii din Turcia au apelat la transportul acestora pe mare și debarcarea în anumite puncte situate pe țărmul românesc al Mării Negre. Cele patru incidente descoperite în apele teritoriale românești, deși pot părea a fi cazuri izolate, totuși alături de cazurile depistate de autoritățile turce și bulgare prefigurează apariția unei noi rute migraționiste și a unui mod de operare pe mare din Turcia în România, ce poate îmbrăca forma unui fenomen”, spuneau polițiștii de frontieră, în raportul de activitate pe 2013 consultat de EVZ.

Cea mai mare captură

În 2014 s-a constatat „o creștere fără precedent” a încercărilor arabilor de intrare ilegală în România pe Marea Neagră. În total, un număr de 316 imigranți au încercat să ajungă pe mare, ilegal, în România, în anul 2014. Un incident semnificativ s-a petrecut pe 15 septembrie 2014, când în jurul orei 07.55, polițiștii de frontieră au identificat în Marea Neagră o ambarcațiune tip pescador, lungă de 20 de metri, fără pavilion arborat, pe care se aflau 132 de persoane. La bordul ambarcațiunii, Garda de Coastă a găsit 72 de cetățeni afgani, 35 de irakieni, 16 iranieni, 7 sirieni și 2 turci, adulți și copii, cu vârste între 1 și 65 ani, care intenționau să ajungă în mod ilegal în România, pentru ca apoi să-și continue călătoria spre țări din Uniunea Europeană. Ambarcațiunea plecase în urmă cu trei zile dintrun port situat în apropierea Istanbulului.

Salvați de la înec

Poliția de frontieră a și salvat din Marea Neagră zeci de imigranți care erau la un pas de înec. În februarie 2015, în dreptul Capului Tuzla, o ambarcațiune se deplasa spre țărmul românesc, având arborat pavilionul României și pe care se aflau 70 de persoane, copii, femei și bărbați, care nu vorbeau limba română. „Având în vedere condițiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată de 4 grade în larg), precum și numărul mare de persoane aflate pe o ambarcațiune improprie transportului, polițiștii de frontieră au declanșat procedurile specifice pentru o salvare pe mare”, potrivit poliției de frontieră. Ambarcațiunea plecase de pe coasta Turciei, având la bord 7 copii (dintre care un bebeluș de 5 luni), 20 de femei și 43 de bărbați, cu preponderență cetățeni sirieni și irakieni.