Învaţă să ierţi

Treci peste resentimente şi vei vedea că scapi şi de furie, şi de stres. Pe scurt, te vei simţi mult mai bine.

A ierta poate fi divin, dar nimeni nu a spus că este şi uşor. Când cineva te-a rănit, ţi-a înşelat încrederea şi aşteptările, este foarte dificil să treci peste resentimente. Dar iertarea este posibilă şi extrem de benefică pentru psihic.

„Oamenii care iartă sunt mai puţin depresivi, furioşi şi stresaţi şi mult mai optimişti“, afirmă specialiştii ediţiei americane a revistei „Reader’s Digest“.

Iată cinci metode propuse de aceştia, care te vor ajuta să înveţi să ierţi: > Relaxează-te. Pentru a trece peste furie şi supărare, încearcă o tehnică simplă de management al stresului. Inspiră profund şi expiră gândindu-te la ceva frumos sau la cineva care îţi este drag. > Nu aştepta scuze. Rişti să nu le primeşti niciodată. De multe ori persoana care te-a supărat nu are nici cea mai mică intenţie să-şi ceară iertare, fie pentru că supărarea a fost provocată intenţionat, fie pentru că nici nu şi-a dat seama că a greşit. Iertarea nu înseamnă neapărat reconcilierea cu persoana în cauză. > Preia controlul. Când cel care ţi-a cauzat probleme în mod intenţionat te vede afectat, se va simţi victorios şi puternic. Dacă ai duşmani, nu îi lăsa să-ţi consume energia. Concentrează-te asupra lucrurilor pragmatice, familie, serviciu sau timp liber. > Nu te supraaprecia. „Când credem că totul ni se cuvine nu ajungem la iertare, suntem prea egoişti pentru a trece peste faptul că cineva ne-a greşit. De asemenea, aşteptările pe care le avem de la cei de lângă noi trebuie să fie reale. Nu te poţi supăra pe partenerul tău pentru că nu-ţi acordă timp atunci când nu-şi mai vede capul de treburi“, afirmă psihoterapeutul Cristiana Leviţchi. > Cunoaşte-l pe cel de lângă tine. „Tu eşti supărat pe amicul tău, iar el te salută zâmbind de parcă totul este în regulă. Crezi că se preface, dar poate nici nu şi-a dat seama că te-a deranjat în vreun fel. Asigură-te că te faci înţeles, fii direct şi nu aştepta precum cei din jur să îţi ghicească gândurile. Iar dacă eşti întrebat «ce ai?», nu răspunde cu «ştii tu mai bine ce am»“, recomandă Leviţchi. > Cunoaşte-te pe tine însuţi. Trebuie să analizezi ceea ce simţi faţă de persoana vinovată de tristeţea ta şi cum suporţi greşeala. Chiar îţi este prieten, chiar este vinovat sau doar ţi-a fost rănit orgoliul?

„Ne-am uşura existenţa dacă am învăţa să îi înţelegem pe ceilalţi, să comunicăm şi să negociem în privinţa relaţiei şi a aşteptărilor pe care trebuie să le avem de ambele părţi. Nu în ultimul rând trebuie să recunoaştem atunci când greşim, să ne asumăm responsabilitatea şi să ne iertăm pe noi înşine. A te ierta pe tine însuţi este cea mai mare provocare, dar dacă reuşeşti, vei căpăta mai multă încredere în forţele proprii“, încheie psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.