Specialistii in resurse umane spun ca limbile straine "exotice" au inceput sa fie la mare cautare, mai ales in companiile multinationale.
Cunoasterea unei limbi straine a devenit un atu care atarna greu la CV atunci cand vrei sa te angajezi sau sa urci pe scara ierarhiei profesionale. Mai mult, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, nu mai este de ajuns sa stii engleza, franceza sau germana, sunt de parere specialistii in resurse umane.
"Companiile straine au tendinta de a-si transfera serviciile de relatii cu clientii in Romania. De aceea, limbile straine "exotice" au inceput sa aiba mare cautare", considera Cristian Lupu, consultant al HR-Romania. Exista domenii in care stapanirea la perfectie a mai multor limbi straine este o cerinta obligatorie, mai ales daca firmele respective au patroni straini.
"De exemplu, secretara unei organizatii trebuie sa stie limba engleza, iar daca e vorba de o multinationala - si limba oficiala a actionarului majoritar", puncteaza Catalina Cochinescu, specialist al HR-Romania. Sunt avantajati cei care stiu daneza, olandeza, finlandeza, turca, araba, japoneza, chineza si portugheza.
In plus, pentru cei care au pozitii de middle sau top-management ori lucreaza in cercetare, comunicare, cunoasterea limbii partenerilor reprezinta una dintre cheile succesului in afaceri.
Autodidact sau cursuri specializate?
Si cum nimeni nu se naste invatat, apare si intrebarea: cum ar fi mai bine sa studiez o limba straina? Singur sau in cadrul unor cursuri? Fie ca e vorba despre profesori ori specialisti in resurse umane, concluzia este aceeasi: cel mai bine inveti sub indrumarea unui profesionist. "Putini sunt cei care au un talent innascut pentru limbi straine astfel incat sa faca performanta doar prin propriul efort. Apoi, este mai greu sa te motivezi, dar si sa te evaluezi singur", spune Nicole Mateescu, profesoara de limba engleza in Bucuresti.
Faptul ca ai dat niste bani pentru a avea cursuri de doua sau trei ori pe saptamana te motiveaza sa vii cu temele facute. "Dar simpla prezenta la cursuri nu garanteaza invatarea. Conteaza stradania fiecaruia", subliniaza Cristian Lupu. Pe de alta parte, Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall Recruitment, considera ca cele mai eficiente sunt cursurile individuale cu profesori de limbi straine. Cristina Dincer, profesoara de limba turca la Centrul Echo, spune ca in procesul invatarii nu conteaza varsta: "Am avut un cursant de 48 de ani care era printre cei mai buni".
Oferta Unde studiezi
> Centrul de Limbi Straine Echo (Bucuresti) organizeaza cursuri individuale de chineza, japoneza, portugheza, daneza, olandeza si turca. Un astfel de curs dureaza 42 de ore (impartite in 28 de sedinte). Pretul unei ore este de 15 euro. Mai multe informatii la www.theecho.ro. Inscrierea se face la telefonul 021.253.22.55.
> Centrul de limbi straine FIDES (Bucuresti) organizeaza cursuri individuale de limba chineza, japoneza, portugheza, araba, daneza, olandeza si turca. Un curs dureaza 32 de ore (impartite in 16 sedinte). O ora costa 59 de lei. Detalii la www.fidescentre.ro. Inscrieri la telefonul 021.313.47.85. (Mirabela Anghel)