Inundaţiile fac prăpăd în ţară. Zeci de gospodării au fost afectate de viituri în Gorj şi Argeş. Debitul apei creşte cu fiecare oră. Localităţi din România, sub ape

Inundaţiile fac prăpăd în ţară. Zeci de gospodării au fost afectate de viituri în Gorj şi Argeş. Debitul apei creşte cu fiecare oră. Localităţi din România, sub ape

Ploile nu se opresc în centrul şi sud-estul României, unde mai multe localităţi au fost inundate, iar numărul lor creşte cu fiecare oră. Viiturile au distrus zeci de gospodării, oamenii sunt disperaţi, iar autorităţile nu fac faţă solicitărilor de salvare. Ieri, vicepremierul Liviu Dragnea a convocat un comandament pentru situaţii de urgenţă la sediul Guvernului, după avertizările privind cotele alarmante ale Dunării. Nici astăzi apele nu s-au liniştit şi continuă să facă ravagii în ţară.

Numărul localităților din Gorj afectate de inundații, în creștere

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj un oraș, 15 comune și 35 de sate au fost inundate. În plus, au mai fost afectate circa 300 de hectare de teren agricol și mai mulți kilometri de drumuri.

Pe drumul comunal DC 102 - Motru - Miculeşti, în zona Salcâmi, s-a produs o alunecare de teren, în urma precipitaţilor abundente, care a afectat fundaţia şi partea carosabilă, acostamentul şi rigola de beton pe o lungime de circa 30 de metri, potrivit Gazeta de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăriile Motru şi Slivileşti au semnalizat zona afectată, fiind restricţionate viteza şi tonajul maşinilor al căror acces este permis. De asemenea, drumul sătesc DS 9 (pietruit), ce face legătura între satele Aniniş Deal şi Aniniş Vale, a fost afectat de apă, prin spălare.

De asemenea, la capetele podeţului tubular situat peste pârâul Aniniş, pe DS 9 Aniniș Deal - Aniniș Vale, s-au produs eroziuni de mal, iar platforma acestuia este deteriorată. Citeşte mai multe AICI.

De duminică până luni, 26 mai, alertă de inundații pe Dunăre

La Galați, Dunărea a trecut de 512 cm, în condițiile în care cota de atenție e de 560 cm. Specialiștii de la Ape atenționează că 600 de cm reprezintă cota de inundații pe Dunăre. De ieri, Galațiul este sub incidența codului galben de inundații, potrivit Viața liberă. Sunt prognozate creşteri de debite ale Dunării şi depăşiri ale cotelor de apărare la intrarea fluviului în ţară. Citeşte mai multe AICI.

"Vor fi luate măsurile specifice conform procedurilor în astfel de situaţii”, a declarat Eugen Chiriţă, șeful ISU Galați.

Un sat din Vâlcea, izolat din cauza ploilor

Satul Amzulești a rămas izolat după ce peste 100 de metri de drum care îl lega de orașul Berbești s-a scufundat din cauza ploilor. 50 de oameni printre care și 8 copii așteaptă ajutorul autorităților. Dumul a fost, pur și simplu, înghițit de o râpă ivită din cauza alunecărilor de teren. Ploile au săpat în zonă astfel încât s-au format și gropi adânci de 15 metri. Satul stă pe un zăcământ de cărbune din care s-a exploatat intens până în 2006. Citeşte mai multe AICI.

10 localități din Argeș, sub ape

Localități precum Curtea de Argeș, Albota, Sapata, Drăganu, Lunca Corbului, Bârla, Stolnici, Hărșești, Bradu și Vedea au fost afectate de ploile abundente din ultima perioadă. Curțile și beciurile oamenilor au fost inundate, la fel și câteva zeci de case. Citeşte mai multe AICI.

Sătenii unei comune din Argeş şi-au furat cu roaba propriul dig de protecţie împotriva inundaţiilor

În comuna Mălureni, judeţul Argeş, mai mulţi oameni au furat nisipul şi agregatele aduse de autorităţi pentru a forma diguri de protecţie în caz de inundaţii. Unul dintre ei a adus chiar un excavator cu care a tras materialele până la el în curte.  

Salariaţii de la Apele Române aduseseră materiale de construcţie pe care urmau să le folosească pentru lărgirea albiei unui râu şi construirea unui dig. Localnicii s-au împărţit în două tabere: românii din sat doreau să ca digul să fie construit cât mai repede pentru a fi protejaţi de ape, în timp ce ţiganii dint-o zonă a satului s-au opus de teamă să nu rămână izolaţi de restul satului.

Problema a fost tranşată prin furt. Sacii de nisip au fost furaţi de către săteni, iar patronul unui magazin a adus chiar un excavator pentru a lua materialele cu care intenţiona să-şi construiască o rampă pentru a descărca mai uşor marfa. Autorităţile estimează că, în caz de inundaţii, circa 400 de gospodării din Mălureni ar putea fi afectate. Citeşte mai multe AICI.

Dezastru după ploile torențiale în județul Vrancea

Ploile torenţiale din ultimele zile au produs o serie de pagube şi stricăciuni în toate localităţile de pe Valea Râmnicului din Vrancea, județ condus de Marian Oprișan (PSD). Sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, Drumul Național 2N între localitățile Jitia de Jos și Vintileasca a fost din nou blocat. Noua platformă a drumului, făcută în cursul zilei de vineri, a alunecat din nou în albia râului Râmnicu Sărat. Citeşte mai multe AICI.

O persoană din Dealul Sării, comuna Jitia, a fost luată cu ambulanţa sâmbătă dimineaţă, dar din cauza drumului autosanitara a fost trasă cu buldozerul şi la urcare şi la coborâre. Cât priveşte situaţia drumului naţional, aceasta rămâne incertă deoarece ce se repară în cursul unei zile alunecă la vale noaptea, potrivit Monitorul de Vrancea

AJUTOARE pentru sârbii grav afectați de INUNDAȚII

Timișorenii sunt chemați să îi ajute pe vecinii sârbi, grav afectați de inundații. Inițiativa aparține Episcopiei Ortodoxe Sârbe, în colaborare cu Uniunea Sârbilor din România și Consulatul General al Serbiei la Timișoara.

Acțiunea umanitară are ca scop ajutorarea „poporului sârb, aflat la grea încercare în urma inundațiilor catastrofale, nemaiîntâlnire pe teritoriul Serbiei”, transmit oeganizatorii. Sunt binevenite ajutoare de genul alimentelor neperisabile și a materialelor de construcții.

Toți cei dispuși să participle sunt așteptați cu donațiile în bisericile ortodoxe sârbe de pe teritoriul județelor Arad, Caraș-Severin, Mehedinți și Timiș. În Timișoara, acestea vor fi colectate în bisericile sârbe din Cetate (Piața Unirii), Fabric și Mehala.

„Acțiunea umanitară se va desfășura în perioada 18 mai-8 iunie, iar ajutorul rezultat va fi predat celor aflați în suferință prin intermediul Consulatului General al Serbiei la Timișoara”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Ortodoxe Sârbe, semnat de vicarul Marinco Marcov. Inundațiile produse în Serbia sunt cele mai grave din ultimii 120 de ani.

S-au înregistrat deja 20 de morți, iar pagubele materiale nu au putut fi încă estimate. Citeşte mai multe AICI.