Evenimentul Zilei > Actualitate > INUNDAŢII cu ALCOOL pe străzi, iar imaginile sunt INCREDIBILE. Aţi mai văzut aşa ceva? | GALERIE FOTO
INUNDAŢII cu ALCOOL pe străzi, iar imaginile sunt INCREDIBILE. Aţi mai văzut aşa ceva? | GALERIE FOTO

INUNDAŢII cu ALCOOL pe străzi, iar imaginile sunt INCREDIBILE. Aţi mai văzut aşa ceva? | GALERIE FOTO

Prohibiţia din SUA, din anii ’20, prin care au fost interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice, nu a fost prima astfel de acţiune din istorie.

Una dintre primele prohibiţii cunoscute este cea a lui Burebista, atunci când liderul geto-dacilor a ordonat arderea viilor şi renunţarea la consumul de alcool.

În timpul Primului Război Mondial, sub presiunea mişcărilor religioase, Senatul SUA a propus un amendament prin care se interzicea, prin lege, vânzarea, producerea, consumarea şi transportarea băuturilor alcoolice. Mai mult decât atât, unele state federale adoptaseră, deja, astfel de legi.

După ce a fost aprobat de 36 de state, al 18-lea amendament a fost ratificat, la nivel naţional, la 16 ianuarie 1919 şi a fost pus în aplicare după un an, la 16 ianuarie 1920.

Cu toate acestea, efectul Prohibiţiei nu a fost cel scontat de autorităţile americane. Consumul de alcool a crescut considerabil, mii de baruri clandestine au fost deschise, iar unele dintre ele se aflau chiar în subsolurile unuor magazine de îngheţată şi dulciuri.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, băuturile contrafăcute au invadat piaţa neagră a Americii şi au pus sănătatea consumatorilor prin ingredientele periculoase pe care le conţineau.

În plus, Prohibiţia a dus la apariţia şi ascnesiunea celui mai mare gangster al Americii din acea perioadă: Al Capone, care nu a fost singura persoană care a câştigat milioane de dolari din “afacerile” cu alcool.

Comerţul clandestine le-a permis bandelor de mafioţi să refinanţeze afaceri care erau pe moarte, iar crima organizată a crescut în mod îngrijorător.

GALERIA FOTO de mai sus conţine câteva imagini din timpul Prohibiţiei, care ne arată cum au încercat autorităţile americane să scape de alcool, aruncându-l pe străzi.