Evenimentul Zilei > Social > Introducerea educației sexuale cu caracter obligatoriu, în școli, și Raportul Matici stârnesc îngrijorare în Biserica Ortodoxă Română
Introducerea educației sexuale cu caracter obligatoriu, în școli, și Raportul Matici stârnesc îngrijorare în Biserica Ortodoxă Română

Introducerea educației sexuale cu caracter obligatoriu, în școli, și Raportul Matici stârnesc îngrijorare în Biserica Ortodoxă Română

Reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au dezbătut două probleme îngrijorătoare, despre care s-a vorbit foarte mult în spațiul public.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a reunit, astăzi, a luat act „cu îngrijorare” de recentele încercări de implementare a „educaţiei sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învăţământul românesc, precum şi de rezoluţia Parlamentului European din 24 iunie 2021 „Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor” – Raportul Matic.

Poziția pe care o are Patriarhia Română pe această temă

„Patriarhia Română îşi reafirmă poziţia sa cu privire la păstrarea caracterului opţional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” şi avertizează asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un conţinut ideologic potrivnic valorilor familiei creştine şi inadecvat vârstei copiilor”, se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Miercuri, sub preşedinţia Patriarhului BOR, Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, prilej cu care au fost luate mai multe hotărâri.

Conducerea BOR a decis înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 4 ianuarie şi aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului şi Paraclisului acestuia.

De asemenea, a fost aprobată hotărârea Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din 4 martie referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcţiile şi/sau demnităţile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod 1676/6 martie 2008, care precizează că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei şi monahului din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local în statul român sau în alte state”.

Alte precizări făcute în comunicat

„Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treptele de diacon şi de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârşi de către chiriarh doar pentru parohii şi mănăstiri din eparhia pe care o păstoreşte conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparţinând altei eparhii decât cea pe care o păstoreşte, fără încuviinţarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă”, se mai afirmă în comunicat.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: