Întreţinerea ne face cei mai trişti din Europa

Deşi plata facturilor le face zile fripte, oamenii sunt convinşi că anul viitor le va fi mai bine şi acordă încredere sporită mass-media.

Cei mai noi membri ai Uniunii Europene sunt şi cei mai nemulţumiţi de viaţa cotidiană, dar sunt fruntaşi la capitolul optimism, potrivit analizei rezultatelor studiului Eurobarometru Standard 69. Viitorul şi Uniunea Europeană le sună bine celor mai mulţi dintre români, dar pespectivele în ceea ce priveşte puterea de cumpărare dezvăluie o societate scindată, ce merge spre inegalitate.

Cea mai mare problemă pentru aceştia este plata facturilor, care creează probleme pentru 64% dintre români şi pentru 78% dintre bulgari. Nici portughezii nu sunt mai fericiţi, 74% dintre aceştia plângându-se de aceleaşi probleme. Media nemulţumirilor la nivelul celorlalte ţări din UE este de 48%. Deşi inflaţia şi creşterea preţurilor îi îngrijorează pe aproape jumătate dintre români, 53% dintre cetăţeni s-au declarat mulţumiţi de propria viaţă în general. Viitorul sună bine Românii sunt în top la capitolul optimism, fiind devansaţi numai de suedezi. Astfel, 44% dintre români şi 50% dintre suedezi cred că peste un an vor trăi mai bine. Unul dintre motivele optimismului este încrederea românilor în Uniunea Europeană, dar şi în instituţiile statului. Potrivit profesorului Dumitru Sandu, editor naţional pentru România al studiului Eurobarometru, este în mod sigur vorba şi despre „un fenomen de contaminare, contagiere între credinţele «mie o să-mi fie bine» şi «în ţara mea lucrurile merg în direcţia corect㻓.

Cea mai mare încredere a populaţiei este în mass-media, raportarea la presă fiind mult peste media europeană. Studiul remarcă şi o tendinţă de redresare a încrederii în instituţiile statului şi în partidele politice, în timp ce încrederea în Justiţie rămâne aceeaşi, de două ori mai mică decât media europeană. Românii au dat răspunsuri variate în privinţa puterii de cumpărare. Astfel, circa 35% dintre ei spun că puterea lor de cumpărare a crescut în ultimii cinci ani, 35% susţin că aceasta este neschimbată, iar 30% că puterea de cumpărare a scăzut. Răspunsurile indică, potrivit lui Sandu, faptul că societatea românească este scindată şi merge către inegalitate. PĂREREA SOCIOLOGULUI „Garcea“, personaj negativ Românii au foarte puţină încredere în poliţie - doar 38% dintre cetăţeni au avut o atitudine pozitivă despre oamenii legii, în timp ce media UE este de 68%. „Poliţia reprezintă o problemă culturală mai profundă pentru noi şi este reprezentată de «Garcea». Această concepţie se trage în special din perioada comunistă, când cele mai multe probleme proveneau de la reprezentanţii legii, şi a fost accentuată şi după Revoluţie“, explică sociologul Alfred Bulai. Din această cauză nici Justiţia nu are un renume mai bun. În schimb, în statele UE, poliţistul este perceput ca un erou, gata să-i salveze pe ceilalţi. 64% dintre români consideră că cea mai mare problemă a lor este plata facturilor