Întrebări esențiale cu Cristi Puiu: „Fără Dumnezeu, omul nu există, este un biped. Atât”

Întrebări esențiale cu Cristi Puiu: „Fără Dumnezeu, omul nu există, este un biped. Atât”

Regizorul și scenaristul Cristi Puiu a vorbit în emisiunea „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, despre pericolul pe care îl reprezintă o lume fără Dumnezeu.

Cristi Puiu este unul dintre puținele persoane publice din România care a vorbit despre importanța lui Dumnezeu în viața oamenilor. Omul contemporan încearcă să-l elimine pe Dumnezeu din viața lui, insistând să-l înlocuiască cu orice altceva, fie material, fie ideatic.

„Pentru mine, natura umană este legată de Dumnezeu. Mie mi se pare că toate disfuncțiile astea, oricât de tare s-ar urzica poporul muncitor când spun lucrurile astea, cred că problemele de azi sunt legate de ABSENȚA lui Dumnezeu.

Vorbim despre oameni fără Dumnezeu. Despre asta vorbim. Iar Dumnezeu eliminat din conștiința noastră, a fost înlocuit cu fel, de fel, de fel, de fel, de fel de alte valori, care mai de care mai convenabile, mai înspăimântătoare”, a spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dostoievski are dreptate atunci când a spus că omul s-a născut în genunchi”

Jurnalistul Dan Marinescu i-a reamintit cunoscutului regizor, în cadrul emisiunii „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, că, pe vremea lui Ceaușescu, marea majoritate a românilor a primit o educație atee. „După Revoluție, l-am găsit pe Dumnezeu sau am luat-o pe alte căi?”, a întrebat acesta.

„Chestia asta cu găsirea lui Dumnezeu cred că e puțin mai complicată și cred că părinții sunt mai în măsură să vorbească despre lucrurile astea. De altfel, sunt o mulțime de cărți publicate pe subiect. Rămâne la latitudinea noastră să ne ducem să căutăm, să cercetăm, să mai mergem pe la biserică, să vorbim cu oamenii ăștia.

Să nu eliminăm din ecuație această posibilitate. Cei mai mulți oameni vorbesc în necunoștință de cauză. Și, în momentul în care s-a pus problema asta a mersului la biserică de Înviere, au sărit în sus toți intelectualii atașați puternic de valorile astea ale științei atee, care nici măcar nu există așa ceva. Adică, absolut orice om de știință decent n-o să elimine din ecuație posibilitatea asta, n-o să-l elimine pe Dumnezeu din ecuație.

Mi se pare că lucrurile astea sunt importante și mi se pare că aici este derapajul. Pentru că, cumva, am ajuns să ne mișcăm precum oile fără păstor. Nu există o direcție clară dată de o sumă, de un pachet de valori la care noi să subscriem. Nu noi, în ansamblu, populația planetei, dar măcar așa, grupurile alea tradiționale care existau și care încă există pe lumea asta.

Adică, da, eu nu am nicio problemă că tu nu-l iei în calcul pe Dumnzeu, dar tu de ce ai o problemă atunci când eu îl iau în calcul pe Dumnezeu?

Eu nu am nicio problemă, nu fac prozelitism, nu mă duc să-l iau pe ateu să-l conving de credința mea. Dar el de ce face lucrul ăsta? Și de ce biserica este mai puțin importantă azi?

Mi se pare că Dostoievski are dreptate atunci când a spus că omul s-a născut în genunchi. Da, mi se pare că nu există posibilitatea ca tu să formulezi azi o definiție a omului, eliminându-l pe Dumnezeu. Fără Dumnezeu, omul nu există, este un biped. Atât. Dacă nu înțelegem lucrul ăsta, nu înțelegem absolut nimic”, este de părere Cristi Puiu.

Cum poți să-l găsești pe Dumnezeu?

„Și-apoi, Dumnezeu, drumul către Dumnezeu, găsirea lui Dumnezeu nu este o chestie care se petrece așa, pocnind din degete. Eu am primit educație atee și dacă s-a întâmplat să mă îndoiesc de educația pe care am primit-o, asta a venit doar după ce m-am întâlnit cu mărturiile celor care au supraviețuit ororii pușcăriilor comuniste.

Și în momentul în care oamenii ăia, cei mai mulți dintre ei, vorbesc despre Dumnezeu, ajungi să te întrebi, „Băi, dar dacă greșesc eu?” Și-atunci e suficient să-ți pui întrebarea asta. Adică, ăsta ar fi un prim pas. Apoi faci următorii pași. Cărțile există, oamenii există, poți vorbi cu ei.

(...) Mie mi se pare că, încet- încet, am făcut făcut noi un ocol, preț de 30 de ani, dar, încet- încet, ne întoarcem într-o nouă matcă, dar a aceluiași comunism.

Da, mi se pare că ne întoarcem cu tot restul lumii. Și mi se pare că proiectul ăla, cumva cântat de H. G. Wells și de George Bernard Show, de fabian socialism, proiectul ăla este în derulare și a fost în derulare pe toată durata secolului XX. Adică da, în estul Europei, după al doilea Al Doilea Război Mondial s-a instaurat comunismul destul de brutal.

El se instalase deja în Rusia, în urma Revoluției Bolșevice. Pare că lucrurile n-au funcționat, din rațiuni care probabil țin mai degrabă de efectele secundare ale aplicării deciziilor. Mi s-a părut că ce spune părintele Arsenie Papacioc nu este lipsit de sens, când spune „Comunismul a umplut Cerul de Sfinți””, a mai spus Cristi Puiu.