Este vorba despre „ceva” care probabil ar fi trecut neobservat, dacă nu s-ar fi întrecut agenţiile de ştiri să dea titluri cât mai SF.

De fapt, este vorba despre..SF! Thomas Friedman, autorul best-seller-ului internaţonal „The World Is Flat”, a ţinut la sediul ONU un discurs despre tendinţele care influenţează lumea de azi. A vorbit, printre altele, despre inovaţii precum Uber, Facebook, reţele 4G sau despre computerul care generează algoritmi de scriere a ştirilor pentru Los Angeles Times. „Lumea devine tot mai rapidă şi înlăturăm complexitatea din orice", a mai spus Friedman.  Un tip care, dacă îmi permiteţi o…opinie,  este genial.

By the way, Friedman este jurnalist şi editorialist în SUA şi a câşigat trei premii Pulitzer. Articolele sale s-au axat pe temele globalizării, terorismului sau Orientului Mijlociu. Cartea „The World Is Flat — A Brief History of the Twenty-first Century” fiind percepută ca o metaforă pentru uniformizarea şanselor din punct de vedere comercial, „toţi competitorii având oportunităţi egale”.

În cadrul discursului menţionat, Friedman a citat un articol din TechCrunch, potrivit căruia: "Uber, cea mai mare companie de taxi din lume, nu deține niciun autovehicul; Facebook, cel mai popular proprietar de media, nu creează niciun conţinut; Alibaba, cel mai mare retailer, nu are inventar, iar airbnb, cel mai mare site din lume pentru închirierea de locuinţe, nu deţine nicio proprietate. Ceva interesant se întâmplă…".
Friedman încearcă să evidenţieze faptul că atunci când lumea se schimbă atât de repede există atât oportunităţi, cât şi provocări, dând exemplul grupării Statul Islamic (SI), care foloseşte instrumente ca Google şi What's APP ca pe un sistem de comandă.
În timpul acestei perioade de schimbare rapidă, Friedman susţine că ”s-a terminat oficial cu rezultatele medii pentru ţări” şi că „fiecare stat trebuie acum să facă faţă competiţiei globale, încălzirii globale şi impactului globalizării asupra propriei capacităţi naţionale”.
Metaforic vorbind – orice ar însemna acest lucru, teoria domnului cu pricina schimbă până şi „datele” Nunţii Zamfirei („E lung Pământul, ba e lat”). Nu excludem adevărăciunea teoriei. Pe bune. Cel puţin asta cu Facebook-ul care nu creează conţinut. Nu-i aşa că e oarecum înfricoşător să realizezi că undeva acolo cineva se joacă de-a Dumnezeu, în timp ce omenirea se joacă…de-a te miri ce?
Şi acum atenţie, mare atenţie la ce mai spune omul: "Este un moment fantastic pentru a fi creator și din nefericire un moment bun pentru a fi un demolator"…
 
În acest moment un coleg îmi spune că a intrat pe pagina de FB a lui Poponeţ. WTF!