Între Moș Nicolae și Moș Crăciun vine Moș ANAF

Florin Citu

Că e roșie sau galbenă, ciuma fiscului lovește în fiecare an în luna cadourilor. Milioane de contribuabili sunt suprataxați, practică începută de guvernele PSD și continuată cu entuziasm de liberali.

Ajunși la fundul sacului, guvernanții nu doar că fac împrumuturi mari la dobânzi exorbitante, plătite tot de populație, dar iau la propriu din banii românilor. Au început să curgă înștiințările despre plăți din anii anteriori, despre care oamenii nu știau nimic. Până ajung ei să umble după hârtii cu care să-și „dovedească nevinovăția”, guvernanții mai peticesc puțin sacul.

 

Odată cu „dezastruoasa moștenire”, liberalii au preluat de la pesediști și năravurile proaste. În fiecare an, în decembrie, Fiscul începe blocarea conturilor contribuabililor pentru datorii numai de stat știute. Și acum au început să curgă înștiințările despre obligații de plată venite din urmă. Sistemul informatic al ANAF este praf, însă la rectificarea bugetară ministrul Finanțelor Florin Cîțu nu a considerat necesar să aloce o sumă pentru a pune la punct softul. Motivul este că într-o singură lună nu ar fi reușit să achiziționeze acest sistem, de parcă ar cumpăra rachete nucleare. Problema este că nici pentru bugetul de anul viitor nu este prevăzută o sumă, deci coșmarul românilor care plătesc contribuții va continua.

 

Abuzuri erau doar când Cîțu făcea Opoziție

În luna mai, senatorul Florin Cîțu tuna și fulgera împotriva regimului Dragnea care recalcula contribuțiile pentru perioada 2014-2017 și considera practica drept „abuzivă”. Împreună cu colegul său liberal, deputatul Dan Vîlceanu, a depus un proiect de lege de anulare a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru cei care au primit decizii de impunere pentru veniturile realizate în perioada 2014-2017.

 

 

Cîțu spunea, când era în Opoziție, că Dragnea, care urăște sectorul privat și meseriile liberale, s-a răzbunat pe această categorie de contribuabili și de aceea a recurs la acest tertip de taxare a acestora. La acel moment, liberalul vorbea de aproape patru milioane de contribuabili afectați și estima că numărul acestora va ajunge la 5 milioane. A trecut aproape o lună de când Florin Cîțu este ministru și nu numai că nu a stopat aceste practici abuzive, dar le perpetuează.

„Proiectul de lege elimină acest abuz al ANAF la ordinul lui Dragnea. Peste 4 milioane de români sunt suprataxați la ordinul lui Liviu Dragnea. Am depus acest proiect pentru a elimina acest abuz. Prin această lege se anulează contribuțiile recalculate de ANAF celor peste 4 milioane de romani. Mai mult, cei care au platit primesc banii înapoi. Este singura măsură corectă pentru români. Și le promit că voi prezenta public votul fiecărui parlamentar. Să știe toți românii cine votează abuzurile statului împotriva românilor”, declara Florin Cîțu în 20 mai pentru Mediafax.

 

Amnistie parțială

Liberalii s-au enervat pe pesediștii lui Dragnea și Teodorovici că au aplicat o amnistie fiscală parțială și au depus acel proiect de lege pentru ca toți contribuabilii afectați să beneficieze de această măsură.

În expunerea de motive, liberalii susțineau, când nu erau la putere, că Guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili pentru care s-au făcut calcule abuzive. „La nivelul ANAF, pentru perioada 2014-2017 au fost deja emise și transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 - 31 martie 2019 și sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală. Dar guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează să se genereze decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate și care beneficiază de anularea contribuțiilor pentru perioada 2014-2017", se arată în expunerea de motive a proiectului.

În viziunea liberalilor, „decizia Guvernului este evident discriminatorie și neconstituțională, iar prezentul act normativ îndreaptă această situație, extinzând anularea contribuției pentru toți contribuabilii pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănatate pentru perioada 2014-2017".

Asta se întâmpla în luna mai. Între timp, dușmanul sectorului privat și al meseriilor liberale s-a dus la închisoare, iar ministrul Teodorovici nu mai este la butoane.

Florin Cîțu susține că a oprit emiterea acestor decizii imediat după ce s-a instalat în funcție. Având în vedere că deciziile de impunere curg, rezultă că ministrul nu are suficientă autoritate. Sau că, nu era suficient un simplu telefon sau o postare pe Facebook, ci un act oficial.

 

Merge și așa

Sistemul informatic al ANAF este în colaps, serverele cad tot timpul. Nu de acum, ci de zeci de ani, spune fostul șef al instituției, Sebastian Bodu.

Acesta a declarat pentru EVZ că în perioada 2005-2006 a cerut insistent fonduri pentru modernizarea sistemului. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu i-a spus că „merge și așa”, că poate colecta taxele și cu acel sistem. De atunci, niciunul dintre șefii de la ANAF nu au vrut sau nu au putut să modernizeze sistemul. În aceste condiții, doar contribuabilii plătesc rateurile pe care le dă sistemul.

 

 

Vinovatul fără vină

Jurnalistul Radu Soviani, specialist în economie, spune că în goana după bani, statul recurge și la practici abuzive. „Deficitul este foarte mare, dobânzile la împrumuturi sunt și ele foarte mari. Au fost luați de-a valma toți contribuabilii și se pot întâmpla și abuzuri”, a declarat Soviani pentru EVZ.

Radu Soviani

Fiscul este extrem de atent doar atunci când are de luat, nu de dat. Mai mult, contribuabilul nu este înștiințat că ar avea sume restante, doar se trezește cu somația, urmată imediat de executare.

În cazul în care statul are de dat, dar și de primit de la o persoană, în loc să compenseze sumele, îi pune poprire pe cont, iar restituirea către contribuabil o face mult mai târziu, după o birocrație care îl scoate din minți pe om.

Mai mult, există situații în care persoane care au solicitat cazier fiscal nu figurau cu restanțe pentru ca ulterior ele să se trezească cu somații de plată.

 

 

 

Pedeapsa pentru bun contribuabil

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a semnalat, recent, un alt abuz al ANAF. „Contribuabili  care și-au plătit impozitele în avans și care au avut dreptul la o reducere a taxării s-au trezit că softul ANAF nu a reunoscut bonificația, ci a considerat-o sumă neplătită, adică restanță. o restanță de plată.

Florin Pogonaru presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania_AOAR

„Putem face digitalizarea ANAF în maximum doi ani. Trebuie să nu ne așteptăm că o să crească colectarea peste noapte, dar hai să ne ținem, să punem foarte clar pe hârtie etapele digitalizării, cine răspunde, cum răspunde, indiferent de Guvern. Am devenit o ciudățenie. Și bulgarii au făcut digitalizarea cu mult succes, au grad de colectare la care România visează. Trebuie să ne uităm în interiorul sistemului, să vedem dacă nu cumva sistemul însuși blochează digitalizarea pentru că altfel nu mai poate extrage rente”, a declarat Pogonaru.

România a ratat un program de modernizare a sistemului informatic cu Banca Mondială. În luna iunie, Acordul în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii IT a ANAF a fost oprit printr-o Hotărâre de Guvern, după ce s-au cheltuit inutil 18 milioane de euro. Programul de modernizare a fost lansat în urmă cu 5 ani și trebuia finalizat la sfârșitul anului 2018.