Evenimentul Zilei > Social > Intrarea la evenimentele culturale, doar cu certificat digital. Explicațiile ministrului Culturii
Intrarea la evenimentele culturale, doar cu certificat digital. Explicațiile ministrului Culturii

Intrarea la evenimentele culturale, doar cu certificat digital. Explicațiile ministrului Culturii

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunțat că, în perioada următoare, nu există perspectiva închiderii instituţiilor de cultură, optându-se pentru varianta ca la evenimente să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital Covid-19, care să ateste vaccinare, testare sau imunizare naturală.

„Cred că, mai degrabă, peste o anumită incidenţă, CNSU va stabili această cifră, având în vedere politica dusă până acum de actualul Guvern, se va opta pentru evenimente la care să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital, care înseamnă vaccinat, testat sau imunizat natural”, a spus Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a precizat că accesul la spectacole va fi permis şi atunci când incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 este peste 3 la mie cu respectarea condiţiilor stabilite.

„La ora la care vorbim noi, încă nu a avut loc şedinţa CNSU în care am înţeles că vor fi astfel de măsuri în zona HORECA, din informaţiile pe care le am eu. Cu siguranţă, Ministerul Culturii va cere să fie aceleaşi reguli şi pentru cultură. Din ce ştiu eu, vorbim de evenimente sportive şi nunţi, botezuri, adică unde incidenţa este peste 3 la mie, cred că acolo va fi cifra – acolo este şi acum – să fie permisă realizarea doar cu accesul celor care au dovada (vaccinului, trecerii prin boală – n.r.) ori a testării în ultimele ore. Este firesc, dacă se va întâmpla acest lucru pentru sport şi pentru HORECA, să se întâmple şi pentru cultură. Şi dacă nu se va întâmpla de prima dată, vom face demersuri pentru că nu ar fi normal”, a explicat ministrul Gheorghiu.

Ministrul respinge acuzațiile de discriminare

El a respins acuzaţia de „discriminare” în ceea ce priveşte accesul la spectacole pe baza certificatului digital.

„Unii ar putea spune. Dar asta ar putea spune şi cei vaccinaţi sau care se testează constant că se simt discriminaţi că activitatea e complet închisă doar pentru că alţii nu acceptă aceeaşi filosofie ca a lor, respectiv filosofia legată de a fi sau nu bine să te vaccinezi. Nu ştiu, care e discriminatul aici? Că, să ştiţi, e o întrebare pe care şi-o pune multă lume”, a completat Bogdan Gheorghiu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: